Ponedeljak 08.01.2018.
12:30
S. P. - Vesti

Molitva za jedinstvo

Podsećajući da "u vremenu kad se velika tama neznanja nadvila nad čovečanstvo", Božić ispunjava čoveka svetlošću istinskog znanja i prosvećenosti bez čega taj isti čovek nije u stanju da pravilno sagledava svet i prepoznaje duhove koji deluju u njemu.

Svečano u Blektaunu

Na Badnje veče, "Vesti" su u Sidneju bile na večernjoj službi i paljenju badnjaka u hramu Svetog Nikole u Blektaunu. Ovde se okupio lep broj i, očigledno razdraganih vernika koji su došli da u svojoj crkvi podele zajedničku radost, najbolje želje i čestitke. Službu u predvečerje velikog praznika je vodio lokalni paroh, jerej Nemanja Mrđenović.

Istina Božja u hrišćaninu stoji "iznad svih surogata istine" ovog sveta, kaže episkop i upozorava da sve što je u suprotnosti sa tom, Božjom istinom, neminovno vodi čovečanstvo u duhovni nazadak i sunovrat.

Gospodin Siluan dalje upozorava da je istinska, autentična ljubav prema bližnjima i svetu - ona ljubav koja želi spasenje drugom. A da ljubav nije "u bezrezervnom solidarisanju sa, ili ugađanju čovekovim prohtevima i gresima".

"Ma koliko se nešto promovisalo kao ljubav, jednakost, tekovinom modernog i progresivnog društva, ukoliko isključuje Hrista, njegovu istinu o svetu i čoveku, ono će škoditi čoveku," poučava episkop i ozbiljno osuđuje najnovija kretanja u društvu kojima smo svedoci, ističući:

"Svedoci smo pokušaja da se sve korenite i vekovne vrednosti, pa čak i aksiomi biološki iznova definišu, unakaze i u krajnjoj instanci razruše. Ugroženo je dostojanstvo čoveka kao ikone Božje, koju Bog po svome predvečnom promislu stvori kao muško i žensko (Postanje 1, 27), radi rađanja Svoje 'druge ikone' - svete porodice - male crkve, ploda ljubavi supružnika u kojoj roditelji vrše službu vaspitanja i obrazovanja svoje dece, prema obrascu datom nam u Hristu."

U vezi s tim, on još jednom skreće pažnju na roditeljske dužnosti prema deci:

"Nemojmo olako decu prepuštati da ih vaspita pali svet i duhovno neprosvećeno društvo. Dovodite svoju decu u crkvu, a i svoje domove činite malim crkvama", ističe se uz ostalo u poslanici vladike Siluana, u kojoj se na kraju svi vernici pozivaju da se i ovog Božića mole za jedinstvo i slogu među srpskim narodom ovde i u svetu.

2024 © - Vesti online