Subota 06.01.2018.
23:23
S. Đurić - Vesti

Kako poznate ličnosti proslavljaju Božić: Kod tašte na ručak

N. Đurović
Poštuje običaje: Ceca Ražnatović

- Božićne praznike proslavićemo u našem domu. Prošlogodišnji Božić bio je najradosniji u mom životu jer sam ga dočekala sa sinom u naručju, a ovaj je najlepši, jer je u pripremu obeležavanja praznika bio uključen i Jakov - rekla je Seka Aleksić. Ceca Ražnatović za Božić obavezno ode u crkvu.

- Vaspitana sam da sve običaje poštujem i da ih obeležavam onako kako tradicija nalaže. Veliki sam vernik, a Božić volim odmalena. Kada sam bila dete moji roditelji su uvek slavili krsnu slavu, obeležavali velike pravoslavne praznike i sve su to preneli na mene, pa sam i ja tako vaspitala svoju decu. Na ovaj veliki praznik ne idem kod roditelja, već Božić dočekujem kod kuće - kaže Ceca.

N. Đurović
Srećna: Seka Aleksić će praznike provesti sa suprugom i sinom

Marko Živić će tradicionalno Božić provesti u porodičnom domu u rodnom Kruševcu.

- Možda to nije uobičajeno, ali ja sam položajnik u svojoj kući. Inače, za Badnje veče od 18 časova u Kruševcu nema žive duše, ali sledećeg dana kafići počinju da rade od sedam ujutru i počinje celodnevna žurka - otkriva Živić.

Njegov kolega Tihomir Stanić božićne praznike će provesti u krugu porodice.

- Poslednjih nekoliko godina za Božić sam išao u moje rodno selo, kod mog brata od strica Milana, koji je jedini ostao da živi tamo u Šeškovcima na obali Vrbasa. Ali, ove godine ću izgleda kod tašte na božićni ručak - kaže Stanić.

Bilja Krstić Božić slavi sa porodicom, ali ne zapostavlja ni posao, pa već sutradan 8. januara ima koncert u Mostaru.

- Bistrik i ja baš vodimo računa o datumima. Prošle godine na Badnji dan objavili smo album "Svod" i posrećilo nam se. Mnogo volim božićne praznike, tu radost koju volim da podelim sa decom, zato bi sa najmlađim polaznicima radionice Bistrik trebalo da nastupim ispred Hrama Svetog Save u sklopu božićnog programa - kaže Bilja.

Radost kroz liturgiju

Glumac Ivan Bosiljčić još pamti Božiće koje je kao dete slavio sa svojom porodicom. Danas običajima uči svoju ćerkicu Ninu.
- Za svaki veliki praznik trudimo se da porodično odemo u crkvu i uvek se radujemo Božiću kroz liturgiju. Posle toga ide božićni ručak i mi uvek namestimo da novčić iz česnice dobije naša ćerkica Nina. Osim novčića Jelena u česnicu stavi i kukuruz za zdravlje, pšenicu za sreću, zrno pasulja, tako da svako od nas dobije ponešto. Iskren da budem meni više prija božićna radost od novogodišnje euforije - iskren je Bosiljčić.

Pesma za Stupove

Tradicionalno i ove godine brojni poznati pevači učestvovali su u akciji Obnovimo sebe, podignimo Stupove. Zajedno sa decom snimili su božićnu pesmu i spot "Hristov rođendan".

Stihove Svetog vladike Nikolaja i protinice Violete Sandić, koja je i autor muzike, otpevali su Leontina Vukomanović, dečji horovi Stupovi i Čarolija, Jelena Tomašević, Nikola Rokvić, Sergej Ćetković, Željko Vasić, Jovana Barać, protojerej Radomir Sandić i sama protinica Violeta. Spot je sniman u hramu Svetog Jovana Vladimira u Beogradu i manastiru Đurđevi stupovi u Starom Rasu, a u njemu su nastupila i deca pevača, članovi pevnice i dečje pevnice Stupovi, kao i muzičkog sastava Stupovi.

Sergej Ćetković je deci poželeo srećan i blagosloven Božić, mnogo zdravlja, radosti, osmeha, sreće i igre, a Jelena Tomašević da im sve bude zdravo, radosno i blagorodno.

 

2024 © - Vesti online