Nedelja 07.01.2018.
10:28
Radio Slobodna Evropa

Da li je demokratija u Srbiji mrtva?

A. Čukić
Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije

"Stvar je vrlo opasna"...

- Mislim da Srpska napredna stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, stalno i iznova želi da pokaže da je parlament u kome postoji opozicija nešto nenormalno. Oni hoće da pokažu da je i samo postojanje parlamenta kao samostalne institucije nešto nenormalno. Naprednjaci žele da stvore jednu novu realnost u kojoj je potpuno normalno da čovek koji se nalazi na vrhu države naređuje, a da svi ostali moraju da mu se pokoravaju - kaže Dinić.

- Nakon Petog oktobra svi smo verovali da više nikada nećemo imati nefer izbore. Imali smo CESID i razne druge organizacije koje su kontrolisale izbore. Sada se pokazuje koliko su institucije krhke i kako se njima može lako manipulisati kada se na njihovom čelu nalaze ljudi kojima ni najmanje nije stalo do opšteg dobra - pbjašnjava Dinić i dodaje:

- Stvar je vrlo opasna, ali ne vidim da se Evropska unija i neke druge međunarodne institucije ponašaju u skladu sa ozbiljnošću situacije. To je ono što me najviše brine. Ova vlast ne samo da urušava institucije nego, rekao bih, i samu stvarnost.

Zvonce Maje Gojković - pad na najniže grane

Za ​Bobana Stojanovića, politikologa iz Beograda, ključna stvar koja se desila u ovom sazivu parlamenta jeste čuveno zvonce predsednice Maje Gojković kojim ona daje znak poslanicima SNS kada treba da glasaju za neki predlog. "To je za mene bio kraj bilo kakve parlamentarne demokratije, znak da je parlament pao na najniže grane", kaže Stojanović.

- Siguran sam da će se metodi iz Pećinaca primenjivati i u Beogradu. Ako je SNS bila spremna na takve pritiske u Pećincima gde je bilo pitanje da li će osvojiti 65 ili 80 odsto glasova, možete misliti na šta će sve biti spremna u Beogradu gde su izbori neizvesni. Oni će koristiti razne vidove pritisaka i ucena, kupovaće glasove nuđenjem socijalne pomoći, zdravstvenih usloga itd. Siguran sam da će koristiti sve da zadrže vlast u Beogradu, jer bi gubitak glavnog grada ozbiljno uzdrmao njihovu poziciju u državi - tvrdi Stojanović.

Dinić kaže da "ne veruje da će ovakvu Srbiju primiti u Evropsku uniju, mada je pitanje da li je ovom režimu zaista cilj da uđe u Evropsku uniju ili samo da putuje ka njoj bez namere da tamo ikada stigne", dok Stojanović smatra da Evropskoj uniji Srbija nije prioritet.

- Oni samo žele da je na Zapadnom Balkanu mirno, da se ne zvecka oružjem, da pregovori sa Prištinom idu ustaljenim tokom i da tu nema ozbiljnijih problema. Sve dok je tako, meni deluje da će oni podržavati režim u Srbiji - zaključuje Stojanović.

2024 © - Vesti online