Nedelja 07.01.2018.
09:37
Vestionline

Patrijarh Irinej: Kosovo je srpski Jerusalim

Tanjug
Patrijarh srpski Irinej

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Jerusalim i sveta zemlja i pozvao da se ne zaborave i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji u teškim uslovima.

Kako je naveo patrijarh, "ništa nam neće vredeti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni ekonomski napredak kome toliko težimo, niti sva dobra ovoga sveta, ako kao narod postepeno, ali sigurno nestajemo, tojest ako više umiremo nego što se rađamo".

Irinej napominje da našim hrišćanskim precima nije bilo teško da, tokom svoje burne istorije, iznova, posle najtežih iskušenja i nevolja, a nekada i doslovce iz pepela, uspostave državu, privredu, kulturu i sve ono što ih je oduvek činilo pripadnicima istinski evropske civilizacije.

"To im je svaki put polazilo za rukom, jer su njihovi domovi bili ispunjeni verom, vrlinama i snagom, dok su im se deca izobiljno rađala", istakao je patrijarh u Božićnoj poslanici.

Takođe je pozvao vernike da se mole za mir u svetu kako bi se oni koji drže poluge moći okrenuli dobru. Prema njegovim rečima, vernici treba da se mole za sve ljude, a naročito za mlade, namučene porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lenjosti, gneva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumerenosti, bezosećajnosti i svim drugim porocima.

Osvrćući se na stradanje dece širom sveta, nasilje nad pojedincima i narodima, svet u kojem vladaju nejednakost, socijalna nepravda i nuklearna pretnja, patrijarh je pozvao vernike da se mole Bogu "da prosvetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama".

"Ne bojmo se. Umesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca. To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamična, stvaralačka i povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas", naglasio je patrijarh.

2020 © - Vesti online