Subota 06.01.2018.
20:53
Vestionline, Tanjug

Plenković sa Srbima za Badnji dan: "Voleli bismo da je bila i predsednica Kitarović"

On je novinarima nakon prijema rekao da su pozvani bili svi za koje se mislilo da je trebalo da budu na tom prijemu, od predstavnika državnog vrha i verskih zajednica do političkih stranaka, sindikata i nevladinih organizacija.

- Mnogi su se odazvali, drugi su sigurno imali za sebe ili za nas opravdane razloge da ne budu danas s nama - rekao je Pupovac, preneo je portal Index.hr.

Voleli bi, rekao je, da je i predsednica bila sa njima, ili da je "bila u nekoj drugoj osobi", ali budući da nije, oni će to prihvatiti kao nešto na šta ne mogu da utiču.

Odgovarajući na pitanje veruje li da će biti ispunjena obećanja premijera Andreja Plenkovića o rešavanju problema manjina koje su u nekim područjima bez struje, Pupovac je rekao da je krajem prošle godine dogovoreno da ova godina bude godina finalizacije tih krupnih zaostataka koji stvaraju nepravdu među građanima Hrvatske i loše tretiraju naselja i područja u kojima žive Srbi pa onda i same Srbe.

Pupovac je rekao da je uveren da će to rešiti u ovoj godini jer bi drugačije bilo teško za vladu i predstavnike srpske manjine da na bilo koji način to opravdavaju ljudima koji više od decenije čekaju da im kuće budu ponovo priključene na struju i da imaju vodu u domovima.

Inače, Srpsko narodno veće (SNV) upriličilo je danas prijem povodom Badnjeg dana i pravoslavnog Božića u hotelu Vestin, kojem je prisustvovao premijer Andrej Plenković.

U Plenkovićevoj pratnji su potpredsednica vlade i ministarka spoljnih  i evopskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek. 

Zahvalivši im na prisustvu, Pupovac je rekao da su se danas okupili u veri da mogu iznaći snage i ostvariti ideje koje će, kako je rekao, od hrvatskog društva napraviti ono što svi građani žele - prosperitetno i pravedno te društvo koje od prošlosti ne nosi ništa što ne treba, a uzima od prošlosti sve ono što je najbolje.

- Mir božji, Hristos se rodi - poručio je Pupovac i dodao:

- Kad bismo se merili po Petru Preradoviću, mržnja se ne bi oglašavala nigde, a najmanje u knjigama i školskim učionicama, a za Ilirski pokret čiji je bio jedan od prvaka i za njegove ideje bilo bi mesta svugde dok za neke druge, posebno za ustaški pokret Milu Budaka i njihove ideje ne bi bilo mesta nigde".

2020 © - Vesti online