Subota 06.01.2018.
19:31
Vestionline, Tanjug

"Albanci imaju jedan cilj - da nema Srba u Đakovici"

Vesti
Srbi na Kosovu ni ove godine ne mogu da dočekaju Božić na miru: Dalibor Jevtić

- Protiv koga i čega su protestovali jutros okupljeni Albanci ispred manastira u Đakovici? Naravno, odgovor se zna, cilj je isti - da Srba u Đakovici nema. Ja neću ni ovog puta, kao što to nisam nikada ranije činio, da koristim teške reči, ali tražim i zahtevam da konačno na delu imamo vladavinu prava, a ne ulice u Đakovici - navodi Jevtić.

Kako kaže, ni ovaj Božić Srbi iz Đakovice ne mogu da dočekaju u svojim kućama i u miru.

Jevtić navodi da povodom ovih događaja ima nekoliko pitanja za kolege u vladi Kosova, te da od njih očekuje kako odgovore, tako i osudu i konkretna dela.

- Ko je i zašto zaključao monahinje u manastiru Presvete Bogorodice na Badnje jutro, ko je i zašto onemogućio služenje liturgije na ovaj veliki praznik, ko je i zašto jutros u Đakovici zabranio unošenje Badnjaka u crkvu, ko je i zašto monahinjama onemogućio da jutros kupe hleb? - navodi Jevtić u saopštenju.

Kako kaže, danas postoji obaveza da se radi na uspostavljanju ljudskih vrednosti u društvu na Kosovu, mir, suživot i tolerancija. 

- Neka budu sigurni oni koji misle da će Srbi odustati od povratka u Đakovicu i na Kosovo - to se neće desiti, jer mi ne odustajemo i to je naša poruka i ovog Božića. Mi samo hoćemo da budemo svoj na svome i u Đakovici, ali i u Mušutištu i svuda tamo gde smo vekovima na Kosovu kao narod živeli - zaključio je potpredsednik vlade Kosova.

2024 © - Vesti online