Subota 06.01.2018.
15:59
Vestionline, Tanjug

Vučić nastavio Tominu tradiciju, ali bez kamera

Tanjug
Svima dozvoljeno da upražnjavaju svoje običaje: Aleksandar Vučić

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li prekida tradiciju unošenja badnjaka na Anrdićev venac.

On je dodao da je Srbija sekularna država, u kojoj postoji razdvojenost između crkve i države, ali da ne vidi ništa loše u poštovanju običaja, koje, ističe, dozvoljavamo i pripadnicima svih drugih veroispovesti.

- Ja sam danas uneo badnjak, ali bez kamera, bez ikoga i ništa više - rekao je srpski predsednik, ali i naglasio da je svim ljudima drugačije veroispovesti u Predsedništvu  dozvoljeno da upražnjavaju svoje verske običaje.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan ekonomskim i političkim napretkom u prethodnoj godini, Vučić je rekao da jeste, ali da je svestan da ljudi teško žive.

- Interesantno je da oni koji mnogo teže žive bolje razumeju šta država radi, od najbogatijih u zemlji - rekao je Vučić i zahvalio, pre svega, građanima koji, kako je rekao, "jedva krpe kraj s krajem" i onima koji ne mogu da kažu da žive na visokoj nozi, jer su oni izneli talas reformi na svojim plećima.

Poručio je da će oni u budućnosti videtu samo boljitak i napredak.

U tom smislu, posebno je istakao ono o čemu je govorio patrijarh SPC Irinej - da ne možemo da opstanemo ako ne budemo imali više dece i zahvalio mu na tome.

- Ne znam kako će to neko da tumači, naravno da postoji pravo na slobodno odlučivanje o rađanju, ali, molim ljude da razumeju da ćemo 2050. godine sa današnjih 7,3 miliona pasti na 5,8 miliona stanovnika, ukoliko ne budemo razmišljali o budućnosti i rađanju - ukazao je predsednik Srbije.

On je najavio uskoro sastanke, na kojima će i sam ucestvovati sa resornom ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i drugima iz vlade, o tome koje se mere mogu doneti kako bi se pospešilo rađanje.

- Hvala patrtijarhu što je na otvoren i hrabar način govorio o tome, ali to su činjenice, svidelo se to meni ili vama ili ne i to je ono što je vazno - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online