Subota 06.01.2018.
12:48
Vestionline, Tanjug

Rusija oštro kritikovala SAD zbog sazivanja sednice Saveta bezbednosti

EPA/Peter Foley

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da mešanje SB UN u "unutrašnje poslove" nanosi štetu tom najvišem telu UN-a.

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli pohvalila proteste u Iranu kao "moćni izražaj hrabrih ljudi".

Kritike na račun SAD zbog sazivanja hitnog sastanka Saveta bezbednosti stigle su i iz drugih zemalja, a iranski šef diplomatije Džavad Zarif na Tviteru je napisao da je Savet bezbednosti "odbacio ogoljeni pokušaj SAD da otmu mandat tog tela".

Iranski ambasador u UN Golmali Košru rekao je da SAD zlouptrebljvaju svoju moć kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Košru je podsetio na proteste u SAD od 1968, pa sve do pokreta "Okupirajmo Vol strit" 2011. godine, navodi AP.

I Francuska smatra da je mešanje u poslove Irana "kontraproduktivno" i da protesti koji se tamo održavaju, iako zabrinjavajući, ne prete međunarodnom miru i bezbednosti.

Francuski ambasador Fransoa Delatr rekao je da međunarodna zajednica mora da se posveti potpunoj primeni nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je administracija američkog predsednika Donalda Trampa odbila da potvrdi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za petak po lokalnom vremenu vanrednu sednicu o Iranu na zahtev SAD koja je tražila održavanje sastanka u znak podrške antivladinim protestima.

2024 © - Vesti online