Petak 05.01.2018.
22:10
aljazeera.net

Tramp: Postavili smo našeg čoveka za saudijskog prestolonaslednika

commons.wikimedia.org
Mohamed bin Salman i Donald Tramp u Beloj kući

U knjizi Majkla Volfa, čije su objavljivanje pokušali da spreče Trampovi advokati, navode se i bliski odnosi američkog predsednika sa Saudijskom Arabijom.

"Postavili smo našeg čoveka na vrh", navodno je rekao Tramp prijateljima, piše u knjizi, nakon što je saudijski kralj Salman uklonio svog nećaka Mohameda bin Najefa sa mesta prvog naslednika prestola i zamenio ga Mohamedom bin Salmanom u junu 2017. godine.

Tramp je u petak naveo da je Volfova knjiga puna laži.

Američki predsednik posetio je Rijad u maju 2017. godine, na početku svoje prve inostrane turneje od ulaska u Belu kuću, a Mohameda bin Salmana primio je u Vašingtonu dva meseca ranije.

Mohamed Čerkaui, profesor na Univerzitetu "Džordž Mejson", rekao je za Al Džaziru da su Volfovi navodi u knjizi "dobro istraženi".

"Knjiga se bazira na brojnim intervjuima s ljudima unutar Bele kuće i oko Trampa", rekao je on.

"Donekle objašnjava kako je Tramp uspeo da utiče na odluke kralja Salmana... i to ide do perioda kada je Mohamed bin Salman posetio SAD u martu i samita u Rijadu na kojem je Tramp učestvovao u maju, kada je očigledno lobirao za moćnog čoveka", dodao je Čerkaui.

Američki predsednik je otvoreno podržavao saudijskog princa prestolonaslednika u proteklim mjesecima, hvaleći ga nakon smene i hapšenja mnogih saudijskih ministara, biznismena i prinčeva, u sklopu navodne antikorupcijske kampanje.

Čerkaui objašnjava da je Trampova podrška princu odraz njegove "političke filozofije".

"Tramp je u Mohamedu bin Salmanu video nekoga ko ima pravi uticaj i nekoga ko će staviti saudijsko-američke odnose u višu dimenziju - i na ekonomski, i na strateški način - i pomoći u borbi protiv terorizma, što je postala nova valuta 'trampizma'", rekao je Čerkaui.

2024 © - Vesti online