Petak 05.01.2018.
09:48
b92.net, Vestionline

Jeziva tajna o izgradnji Kineskog zida

pixabay.com
Najveća atrakcija Kine - Kineski zid

Kineski zid je građen vekovima - prva utvrđenja za odbranu od napada nastale su još u petom veku pre Hrista, a izgradnja je nastavljena sve do 17. veka!

Najpoznatiji delovi zida ipak su građeni između 15. i 17. veka, za vreme dinastije Ming, kada je zid dobio prepoznatljiv oblik koji i dan danas najčešće viđamo na fotografijama. 

Kada je ceo zid bio povezan, protezao se na ukupno 8.851 kilometara. Imao je prosečnu visinu od 15 i širinu od 7 metara.

UNESCO ga je, u međuvremenu, uvrstio na svoju listu svetske baštine, a do dana današnjeg ostao je jedna od najfascinantnijih građevina koje su ljudske ruke ikada napravile. 

Naravno, uz takvu građevinu vezane su i brojne legende. Sa kolena na koleno rado se prenosi priča plemenite i hrabre devojke Meng Đijang Nu, koja se zaljubila i udala za Fanga Sjilianga. 

Iako je želela da sakrije svog mladoženju od kineskih vlasti, koje su tražile radnu snagu za izgradnju zida, Fanga su odveli upravo zbog toga.

Meng nije više od godine dana čula nikakve vesti o svom dragom, pa je odlučila da ga poseti.

Na dugom putovanju, koje je potrajalo pune dve godine, naišla je na mnoge prirodne prepreke, ali je konačno došla do dela zida na kome je radio njen suprug.

Prešla je toliki put da bi saznala da je Fang umro od iscrpljenosti. 

Čuvši to, Meng nije mogla da zadrži svoju tugu. Plakala je tri dana uzastopno. Legenda kaže da je, usled tolikog plača, Meng svojim suzama srušila deo zida. 

Legenda o Meng i Fangu je nastala da nam ukaže na to koliko je ljudi životom platilo izgradnju zida, radeći u teškim i nemogućim uslovima. Neki istoričari tvrde da je zid gradilo gotovo dva miliona radnika, od kojih su mnogi završili sa fatalnim posledicama zbog neuhranjenosti, umora ili zbog nesrećnog slučaja. 

Postoje jezive priče o tome da su sva ta tela zazidana u Kineski zid, i da su postala sastavni deo te turističke atrakcije, koju svake godine posete milioni svetskih putnika. 

Nismo sigurni da li želimo da znamo da je to prava istina...

2024 © - Vesti online