Četvrtak 04.01.2018.
20:41
Vestionline

Zapad poručio Prištini: Bolje bi vam bilo...

Tanjug
Zapad traži nastavak rada Specijalnog suda za zločine OVK

- Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. On postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava će odbaciti partnerstvo Kosova sa našim zemljama - naglašava se u zajedničkom saopštenju predstavnika zemalja Kvinte koju čine Britanija, Francuske, Nemačke, Italije i SAD.

Zemlje Kvinte, kako se dodaje, podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine da se izjasne protiv ove inicijative i da iskreno obaveste građane o oštrim negativnim posledicama, uključujući i o posledicama po "međunarodnu i evroatlansku integraciju" ukoliko Kosovo nastavi u ovom pravcu.

- Istovremeno, očekujemo od svih država da krivično gone ili da u potpunosti sarađuju u krivičnom gonjenju navodnih zločina počinjenih na Kosovu - navode predstavnici zemalja Kvinte.

Ističu da su "duboko zabrinuti zbog tekućih napora da se naruši rad Specijalizovanih veća, kao i predsedničkim pomilovanjima od 29. decembra za tri osobe osuđene za ubistvo u slučaju poznatog kao slučaj 'porodice Hajra'".

- Veća su naročito važan deo posvećenosti Kosova vladavini prava i angažovanja Kosova na rešavanju zločina počinjenih na njegovom tlu - dodaju ambasadari uticajnih zapadnih zemalja.

Podsećaju da su zemlje Kvinte dugogodišnji i istinski prijatelji Kosova.

- Počevši od naše podrške NATO intervenciji, požrtvovanju naših vojnika na Kosovu, pa sve do našeg ranog priznavanja kosovske nezavisnosti i našoj stalnoj podršci vašem razvoju, trudili smo se da podržimo vašu zemlju. Vaš uspeh je u našem interesu. Međutim, mi ćemo uvek insistirati da Kosovo treba da podrži pravdu - zaključuje se u reagovanju predstavnika zemalja Kvinte.

Njihova reakcija je usledila nakon što je premijer Ramuš Haradinaj izjavio da će vlada podržati stav skupštine ukoliko bude ukinut Zakon o Specijalnom sudu i najavi predstavnika pokreta "Samoopredeljenje" da će podržati ukidanje zakona.

2024 © - Vesti online