Četvrtak 04.01.2018.
12:55
aljazeera.net

Iranska nobelovka: Prestanite da plaćate vodu, struju i poreze!

EPA/STR
Protesti u Iranu preraslu u pobunu protiv vlasti

Panarapski dnevni list u saudijskom vlasništvu, Ašark Al-Avsat, preneo je reči najpoznatije advokatice za ljudska prava koja je kazala da bi Iranci trebalo da ostanu na ulicama i da im ustav daje pravo da održe demonstracije, prenosi Rojters.

Ebadi, koja živi u Londonu, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2003. godine, i jedna je od velikog broja prognanih kritičara iranske vlasti. Ona je pozvala Irance da prestanu sa plaćanjem vode, gasa, struje i poreza.

Ebadi je takođe pozvala Irance da podignu svoj novac iz državnih banaka kako bi izvršili ekonomski pritisak na vladu i tako je prisilili da prestane da koristi nasilje i da ispuni njihove zahteve.

Nakon šest dana protesta koji su potresli versko rukovodstvo i doveli do smrti 21 osobe, Revolucionarna garda ove zemlje u sredu je poslala svoje snage kako bi ugušila nemire u tri pokrajine.

Protesti, koji su počeli zbog ekonomskih teškoća koje su zadesile mlade ljude i radničku klasu, eruptirali su u pobunu protiv moći i privilegija koje poseduje elita, posebno vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei.

Iranske vlasti organizovale su mitinge u četvrtak u nekoliko gradova, uključujući drugi najveći grad Mašhad. Državna televizija prikazala je hiljade ljudi kako nose postere s likom ajatolaha Hamneija i natpise "Smrt pobunjenicima".

2024 © - Vesti online