Četvrtak 04.01.2018.
12:11 >> 12:48h
vijesti.me, Tanjug

Jak zemljotres potresao Crnu Goru, osetio se i u Srbiji

youtube.com/Seeker
Epi centar zemljotresa je bio na dubini od 5 kilometara

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je saopštio da je zemljotres jačine 5,1 stepeni Rihterove skale potresao je Crnu Goru.

Zemljotres se dogodio u blizini Plava, a iz lokalne Službe zaštite i spašavanja za Portal RTCG su kazali da su na starijim kućama popucale fasade i dimnjaci.

Epicentar zemljotresa, koji se desio u 11.46, bio je na teritoriji Crne Gore, a za sada nema informacija o eventualnoj šteti u Crnoj Gori i Albaniji.

"Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je u 11 sati i 46 minuta jači zemljotres, sa epicentrom sedam kilometara severozapadno od Plava. Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 5,1 stepeni Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Merkalijeve skale (MCS)", saopšteno je iz Zavoda.

Prema preliminarnim podacima obrade, žariste ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

"Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvesne materijalne štete u epicentralnom području", navodi se u saopštenju.

Iz plavske Službe zaštite i spašavanja kazali su za Portal RTCG da još nisu dobili pozive od građana, jer se zemljotres nedavno desio.

"Uočili smo da su na starijim kućama popucale fasade i dimnjaci. Još nemamo informaciju da je neko ugrožen i da je bilo veće materijalne štete. Lokalni tim za vanredne situacije ubrzo će održati sastanak, nakon kojeg će biti poznato više detalja o eventualnoj šteti", kazali su oni.

Snažan potres osetio se i u jugozapadnoj Srbiji.

2024 © - Vesti online