Četvrtak 04.01.2018.
13:53
Vestionline

Orban: Mađarska i Poljska su najuspešnije zbog hrišćanskih i nacionalnih korena

EPA/Zoltan Mathe
Premijer Mađarske Viktor Orban

"Postkomunističke članice EU nisu prosjaci"

- Ne može se ni na koji način povezivati pitanje budžeta EU sa pitanjem valjane pravne države. To su dva potpuno različita postupka, nema među njima veze a osim toga, za budžet je potrebno da se usvoji jednoglasno - kazao je Orban poljskoj državnoj televiziji TVP.

U intervjuu na kraju jučerašnje posete poljskog premijera Mateuša Moravjeckog Budimpešti Orban je ponovio da Mađarska stoji uz Poljsku u njenom sporu sa EU.

Evropska komisija sredinom decembra zatražila je, aktivirajući član 7. Lisabonskog sporazuma, da se ostale članice izjasne da li poljske reforme poslednje dve godine, posebno reforma pravosuđa, podrivaju pravnu državu i osnovne evropske demokratske vrednosti, što otvara put da EU Poljsku kazni, čak i oduzimanjem prava glasa u Uniji ili obustavljanjem novca iz evropskih fondova.

Mađarski premijer istakao je da Zapad mora da shvati da su postkomunističke nove članice EU i svaka pojedinačno i zajedno u Višegradskoj grupi ojačale svoj položaj. On je upozorio da Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska nisu u EU prosjaci.

Mađarski premijer naglasio je da su Mađarska i Poljska najuspešnije zemlje Evrope i to zahvaljujući tome što uspeh grade na hrišćanskim i nacionalnim korenima.

- Ima zapadnih zemalja koje veruju da je Zapad prešao u novu etapu razvoja i da i Evropa mora u ovom trenutku da pređe ili je prešla u posthrišćansku i postnacionalnu epohu. S druge strane mi, a mislim i Poljaci, ne želimo da živimo u posthrišćanskom i postnacionalnom svetu - rekao je Orban.

- Ne želimo nikoga da teramo da prihvati naš pogled na svet, ali takođe ne želimo da nas nateraju da prihvatamo politiku drugih država - rekao je Orban u intervjuu poljskoj državnoj televiziji.

2024 © - Vesti online