Sreda 03.01.2018.
10:55
Vestionline, Tanjug

Odluka razdora: SAD odbile kineskog milijardera

EPA/HOW HWEE YOUNG
SAD rekla "ne" Kinezima

Reč je o ugovoru od 1,2 milijarde dolara, a to odbijanje je novi primer zaoštravanja američke kontrole kineskih investicija, javlja agencija AP.

ManiGrem Internešenl i grupacija Ent Fajnenšl Servisis, u vlasništvu Džeka Ma, nisu uspeli da dobiju saglasnost Odbora za strana ulaganja u SAD (CFIUS) uprkos nastojanjima da odgovore zahtevima tog tela, naveo je glavni izvršni direktor ManiGrema Aleks Holms u saopštenju.

Taj odbor razmatra predložena strana preuzimanja američkih kompanija prema kriterijumu nacionalne bezbednosti, dodaje američka agencija i ocenjuje da ova odluka predstavlja prepreku ambicijama kineskog biznismena za širenjem na globalnim tržištima. 

Akcije ManiGrema su nakon ove informacije pale za 6,8 odsto u produženom trgovanju na 12,4 dolara. 

- Geopolitičko okruženje se značajno promenilo otkako smo pre skoro godinu dana najavili predloženu transakciju sa Ent Fajnenšelom. Uprkos našim velikim naporima da budemo kooperativni sa američkim vlastima, sada je jasno da CFIUS neće odobriti ovo spajanje - naveo je Holms. 

Za sada je nepoznato šta bi bile moguće primedbe CFIUS, prenosi AP. 

Ma je osnivač grupe "Alibaba", najveće svetske platforme za onlajn trgovinu po ukupnoj prodaji.

On je bio među glavnim kineskim biznismenima koji su u januaru prošle godine posetili američkog predsednika Donalda Trampa u njegovoj kuli na Menhetnu nakon pobede na izborima. 

Alibaba je tada najavila da bi grupa mogla da otvori milion radnih mesta u SAD i da pomogne malim preduzećima da prodaju svoje proizvode kineskim i drugim azijskim potrošačima.

Predsednik SAD je posle tog sastanka rekao novinarima u holu "Tramp kule" da je Ma "sjajan, sjajan preduzetnik", podseća američka agencija.

2024 © - Vesti online