Utorak 02.01.2018.
22:06
Vestionline, Sputnjik

Paspalj otvoreno o tome da li smo 1992. mogli da pobedimo "Drim tim"

M. Todorović
Amerikanci su bili jači: Žarko Paspalj

Legendarni košarkaš se sada nalazi u Beogradu, a za Sputnjik e dao opširan intervju. Prema očekivanjima, prvo pitanje je bilo kakvo mu je zdravtveno stanje.

- Dobro, sve je u redu. Ne bih mogao da kažem da je tako bilo pre mesec, mesec i po dana. Bilo je to neprijatno iskustvo i čini mi se da je sad značajno bolje, sudeći po mom govoru koji nije bio ni približno ovako dobar. Ne kažem da je sad najbolji na svetu, ali definitivno je mnogo bolji. Bitno je da se sve završilo i rekao bih da je to bila sreća u nesreći. Takve stvari dešavaju se slučajno, a pritom sam zabrinuo mnogo dragih ljudi koji se uvek nađu tu kraj tebe.

On redovno prati dešavanja u Partizanu. Crno-beli ne pamte kada su imali ovako lošu sezonu, a porazi su im postali svakodnevnica.

- Priča se o lošoj atmosferi i silnim dugovima, da li je to tačno ili ne, ne želim u to da ulazim. Već godinama govorim da na polju sporta nismo ništa uradili i to nam se vraća kao bumerang, što se posebno vidi u slučaju Partizana i svega što ga prati. Možda bi drugačije bilo da je neko drugi na vlasti, možda bi Partizanu bilo bolje, a Zvezdi lošije, ali ako mi treba da gledamo ko je na vlasti i ko koga više voli, onda ništa od sporta. Mogućnost jednog tima danas direktno zavisi od novca. Ništa nije urađeno da timovi prodišu, da im se dâ mogućnost drugačijeg funkcionisanja. I vrapci na grani znaju šta treba da se radi, ali očito ne postoji ni želja da se nešto promeni. A sve dok se to ne promeni, tu hleba biti neće.

Interesantno je bilo i pitanje vezano za Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine. tada je Jugoslavija mogla da učestvuje samo u pojedinačnim sportovima. Zbog toga je svet bio uskraćen za duel "plavih" i američkog "Drim tima". Mnogi se i danas pitaju kakav bi bio ishod tog meča, a Paspalj ima jasan odgovor da li je Jugoslavija mogla da slavi:

- Svakako da nismo, ali to nije pitanje. Ono što smo mi izgubili jesu tri ili četiri godine kontinuiteta, izgubili smo jednu generaciju koja je apriori bila najbolja u Evropi. Još 1989. počeli smo da igramo u NBA i verovatno bi kroz nekoliko godina igrali ravnopravno protiv njih. Međutim, tužno je kad pomisliš da su ti oduzeli ono što si zaslužio. Mislim da smo pretrpeli ozbiljnu nepravdu, ali smo u nekom drugom periodu to kompenzovali i postali heroji nacije.

2024 © - Vesti online