Subota 17.07.2010.
14:26 >> 20:27h
Vestionline

Jeremić: Mi smo smeli i ponosni narod!

 Ministar Jeremić na današnjem sastanku u OEBS-u
 

Bajram Redžepi: Ni meso, ni riba

 

"Mišljenje Međunarodnog suda pravde neće biti ni meso, ni riba, biće nešto između", izjavio je privremeni ministar policije Kosmeta Bajram Redžepi i dodao da niko neće biti potpuno zadovoljan, već da će ga svako interpretirati na svoju ruku.


"Mislim da će, posle toga, doći do razgovora o tehničkim pitanjima, ukoliko nešto između nas može biti tehničko", rekao je Redžepi Radiju Slobodna Evropa.


"Siguran sam samo jedno - da naše institucije, a i vlade zemalja koje su nas priznale, nikada neće pregovarati o statusu Kosmeta", napomenuo je Redžepi, koji smatra da je to "definitivno završeno" i "ireverzibilno".


"O svim drugim pitanjima od zajedničkog interesa spremni smo da razgovaramo kao dve susedne, suverene zemlje", naglasio je Redžep i zaključio da, što pre Beograd prihvati tu realnost, "biće bolje i za Beograd i za nas".

Jeremić je, na neformalnom ministarskom sastanku OEBS u Alma Ati u Kazahstanu, rekao da je razumno predvideti da će briga o očuvanju osnovnih normi međunarodnog prava dovesti do ishoda koji će ohrabriti strane da pregovorima pronađu obostrano prihvatljivo rešenje, istakao je Jeremić.To će, prema njegovim rečima, stvoriti jedinstvenu priliku za ozbiljan proces, bez unapred određenih rešenja.

Jeremić je ukazao da pokušaj secesije Kosmeta predstavlja direktan izazov suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, članice OEBS-a. "To predstavlja pretnju zajedničkoj bezbednosnoj arhitekturi", upozorio je Jeremić, "kao i principu konsenzusa, jednom od osnovnih principa OEBS od osnivanja ove organizacije."

"Srbija želi da reši ovaj problem. Od početka ove veoma teške krize, mi smo prihvatili pristup koji je u potpunosti u skladu sa osnovnim principima OEBS", rekao je Jeremić.

"Uprkos razlikama koje postoje oko pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta", napomenuo je Jeremić, "Beograd naporno radi na rešenju problema, mirnim putem, kroz pravo i diplomatiju."

"Ako uspemo, konsenzus među zemljama članicama biće obnovljen, što bi", kako je ocenio Jeremić, "u velikoj meri doprinelo izgradnji poverenja u ovom trenutku preporoda OEBS, utirući put konstruktivnim pristupima u svim preostalim globalnim izazovima sa kojima se suočavamo."

Jeremić je naglasio da bi sveobuhvatni sporazum o Kosovu mogao stvoriti istorijski, održiv napredak od kojeg bi, bez sumnje, korist imali svi. Prema rečima Jeremića, to bi doprinelo da se normalizuju odnosi između dva ponosna naroda, Srba i Albanaca.

"Time bi bezbednosna arhitektura Zapadnog Balkana bila uveliko poboljšana i jednom za svagda bio bi eliminisan jedan od značajnih izvora podela unutar OEBS," poručio je Jeremić. "S druge strane, podržavanje unilteralizma sve vraća unazad", rekao je Jeremić, "pošto se privremena i parcijalna rešenja stalno svode na isto - nekompletnu situaciju u regionu."

"Mislim da to niko ne želi. Verujem da smo svi mi posvećeni rešavanju problema, kroz dijalog, koji će rezultirati konsenzusom", izjavio je Jeremić.

"Zato se nadam", istakao je Jeremić, "da će na kraju svi podržati najbolju šansu koju će ova generacija ikada imati da uspostavi trajni mir na Balkanu."

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije jasno je opredeljena za mir i pomirenje u regionu Zapadnog Balkana i neumorno radi na hapšenju osumnjičenih za ratne zlocčine počinjene tokom devedestih godina.

Jeremić je ponovio opredeljenost Beograda za poboljšanje regionalne saradnje i ocenio da odnosi Srbije sa Albanijom, Hrvatskom i Crnom Gorom nikada nisu bili bolji, kao i da je politika jedinstvene Bosne, koju sprovodi Srbija, doprinela demokratskoj stabilnosti u BiH.

Jeremić je podsetio i da je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici, kao akt bez presedana, ne samo za zemlje Zapadnog Balkana, već i za sve u Evropi, gde je tokom duge i krvave istorije bilo mnogo događaja koji zahtevaju pokajanje.

On je, istovremeno, naglasio da je predsednik Srbije Boris Tadić nedavno prisustvovao komemoraciji povodom 15.godišnjice masakra u Srebrenici i izrazio saučešće porodicama žrtava, kao što je to učinio i pre pet godina.

 

Niko u Srbiji neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije

 

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je danas da niko u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i poručio da je Srbija opredeljena da se postigne mirno, kompromisno rešenje.


Na obeležavanju 20 godina SPS-a, u Centru "Sava", Tadić je rekao da je siguran u jedinstvo vlade u ovom, kako je kazao, teškom momentu kada se očekuje misljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.


"Siguran sam da u ovom teškom momentu kada očekujemo mišljenje Međunarodnog suda prave, koje može biti različito, da ćemo biti zajedno zbog toga što članstvo u EU jeste naš centralni strateški cilj, ali je jednako tako centralni strateški cilj očuvanje intergiteta naše zemlje na Kosovu i Metohiji i mi od toga nikada i ni po koju cenu nećemo odustati", istakao je je Tadić.

 


Predsednik Srbije poručio je građanima Srbije, ali i međunarodnoj zajednici, da niko u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. "Istovremeno, potpuno smo opredeljeni da postignemo mirno, dogovorom iskazano kompromisno rešenje koje upotpunjuje interese i Albanaca, ali i Srba i države Srbije. Spremni smo na kompromis ali nikada i ni pod kojim okolnostima nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije i niko ne treba da nas stavlja u iznudicu i u situaciju da moramo da biramo između jednog i drugog", rekao je predsednik Srbije.

 

"Kažemo otvoreno, kao fer i predvidivi partneri, mi nećemo priznati ni inplicitno, ni eksplicitno, nezavisnost Kosova i Metohije", dodao je predsednik Tadić. On je takođe istakao da Srbija nikada neće odustati od borbe za demokratiju u regionu i Srbiji, od dobrosusetskih odnosa sa zemljama članicama UN, od politike pomirenja.

2024 © - Vesti online