Četvrtak 04.01.2018.
05:30
Vestionline, N1

Najpopularniji automobili Evrope u 2017.

pixabay.com
Audijev autopilot u saobraćajnoj gužvi u gradskim uslovima preuzima kontrolu nad kretanjem

Pored svih tih inovacija, za vas smo izdvojili nekoliko modela koji su obeležili godinu za nama, a koji su aktuelni na evropskom tržištu.

AUDI A8 D5

Novi model A8 predstavljen je u julu na Audi samitu u Berlinu.

Pored svog prepoznatljivog elegantnog izgleda, ovaj model je karakterističan po tome što je prvi serijski proizveden automobil razvijan za naprednu autonomnu vožnju.

A8 dolazi u varijanti dva V6 turbo motora, 3.0 TDI, 4.0 TDI, kao i 3.0 TFSI i 4.0 TFSI. 

Dizelaši dostižu konjsku snagu od 286, odnosno 435, a benzinci 340, dok u 4.0 TFSI čak 460 konjskih snaga.

Glavna inovacija svakako jeste Audijev autopilot, koji u saobraćajnoj gužvi u gradskim uslovima preuzima kontrolu nad kretanjem, ubrzavanjem, upravljanjem i kočenjem vozila, dok na otvorenim putevima to može ukoliko barijera razdvaja dva smera, pri brzini do 60 km/h.

Iz kompanije su u bliskoj budućnosti najavili dalji razvoj tehnologije autonomne vožnje.

PEUGEOT 5008

Francuski proizvođač automobila Peugeot predstavio je SUV model 5008, koji je zamena za prethodni model koji je pripadao MPV klasi.

Ovo putničko vozilo ima dva regularna reda sedišta, kao i treće opciono, sa još dva dodatna sedišta.

Model je dostupan i sa automatskim i sa manuelnim menjačem.

Novi Peugeot 5008 dolazi sa aluminijumskim felnama od 17“, sistemom za upozorenje na nenamerno napuštanje trake, kao i parking senzorima.

Što se tiče motora, od dizelaša, dostupne varijante su 1.6 Hdi sa 120 ks, kao i 2.0 Hdi sa 150 i 180 ks.

Benzinci dolaze u obliku od 1200 kubika i 1600 kubika, sa konjskim snagama od 130, odnosno 165.

BMW i8

Sa ovog spiska svakako ne smemo da izostavimo čuveni BMW hibrid i8 o kome se mnogo govori u svetu, a i u Srbiji vlada velika radoznalost za ovim modelom.

Kao i svaki hibrid, i i8 u sebi ima dva motora, trocilindarski motor od 1.499 kubika i konjskom snagom od 231. Pored njega, tu je i električni motor od 96 kilovata i 131 konjskom snagom. Da bismo dočarali njegovu snagu, dovoljno je reći da od 0 do 100 dođe za 4,4 sekunde.

Sa izgledom koji je mešavina sportske elegancije i klasičnog trkačkog automobila, sigurno je da će i8 postati jedan od popularnijih modela bavarske kompanije.

HONDA CIVIC TYPE R

Honda sa novim Civic modelom donosi prilično drugačiji izgled karoserije u odnosu na prethodnika. U ovoj kompaniji za njega kažu da je „trkački auto za putovanje“.

Predstavljen je na sajmu automobila u Ženevi, a u Evropi će se naći u prodaji na leto 2018, dok je u Singapuru i sada dostupan, ali u ograničenim količinama.

Motor u odnosu na „stari“ model (iz 2015.) je jači za 10 ks, pa sada dostiže 320 konjskih snaga. Menjač je šestobrzinski, dok je kubikaža ostala ista (2.0 L).

Type R dolazi u dve verzije, običnoj, i GT verziji koja ima znatno bogatiju opremu.

MERCEDES BENZ E

Mercedes je u godini za nama predstavio model desete generacije E klase, koji su mnogi ljubitelji ovog nemačkog giganta ocenili kao automobil baš namenjen za fanatike popularne "mečke“.

Što se tiče spoljašnjeg izgleda, pored elegancije koja je uvek krasila ovaj model, hauba na novoj E klasi je vidno duža nego na prethodnim modelima.

Enterijerom dominira najsavremenija tehnologija, poput one osetljive na dodir, dva ekrana visoke rezolucije, sa osvetljenjem u vidu savremene LED tehnologije, dok je materijal unutar kabine sastavljen od plemenitog drveta, do najsitnijih detalja.

Na premijeri, predstavljena su dva agregata, četvorocilindarski benzinski motor u E200, kao i novi dizel u E220d.

Takođe, i Mercedes je napravio hibridni model, E350e hibrid, koji zajedno za benzinskim motorom dostiže 279 konjskih snaga, sa maksimalnim obrtnim momentom od 600 Nm.

2024 © - Vesti online