Utorak 02.01.2018.
14:10
Vestionline, Tanjug

Masovna hapšenja u Iranu, vlast preti i smrtnom kaznom

Tanjug/AP
Protesti uzimaju maha: Uhapšeno na stotine demonstranata

- Očigledno, jedna od optužbi za koje bi oni mogli da se terete može biti Moharebeh - rekao je on danas, navodi Tasnim.

AP objašnjava da Moharebeh znači rat protiv Boga, što je prestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna.

Gazanfarabadi je, takođe, rekao da će neki demonstrati uskoro biti izvedeni pred sud po optužbama za delovanje protiv nacionalne bezbednosti i oštećenje javnih objekata, istakavši da je učešće na skupovima koje nije odobrilo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova - nezakonito.

Inače, iranski Revolucionarni sud nadležan je za slučajeve koji podrazumevaju optužbe za pokušaje svrgavanja vlade, napominje američka agencija.

Još jedna poluzvanična iranska novinska agencija, ILNA, javlja danas da je u protekla tri dana tokom protesta u Teheranu uhapšeno 450 ljudi, a pri tom se poziva na Alija Asgara Naserbahta, zamenika guvernera Teherana zaduženog za bezbednost.

Naserbaht je, kako navodi LNA, rekao da je 200 demonstranata uhapšeno u subotu, 150 u nedelju, a 100 u ponedeljak.

Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu - prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste.

Protesti su se u međuvremenu proširili na više gradova, a vlasti od tada nisu objavile nikakve zvanične brojčane podatke o hapšenjima u zemlji.

Iranska državna televizija javila je da je devet osoba ubijeno protekle noći u protestima i neredima širim zemlje, čime je broj žrtava posle šestodnevnih protesta porastao na najmanje 20, navodi američka agencija.

2024 © - Vesti online