Utorak 02.01.2018.
10:53
Vestionline, Tanjug

"EU i SAD uništavaju Briselski dijalog: Pritisci za Srbiju, a Kosovo..."

youtube.com/rtvatlas
Ključna uloga Srbije u sprečavanju regionalnih sukoba u godini pred nama: Vilijam Montgomeri

- Važno je da se Srbija izdigne iznad situacije, da ne odgovara ne neizbežne provokacije političkih aktera u drugim zemljama regiona i da nastavi da se zalaže za pomirenje - rekao je Montgomeri Tanjugu na pitanje da prokomentariše šta region može da očekuje u 2018. godini.

Po njegovom mišljenju, problemi u regionu se neće rešiti gledanjem unazad, već samo gledanjem unapred, ka tome kakav region treba da bude, a to znači "ekonomski snažan, demokratski i u razumnoj meri integrisani deo Evrope".

Opasnost je, kaže, da međunacionalni odnosi ostanu antagonistički i potencijalno nasilni, dok međunarodna zajednica pokušava da reši situaciju u regionu "stavljajući hanzaplast" na duboke rane "koje ne zarastaju kao što bi trebalo".

- Ono što sve nas treba da brine je mogućnost da dođe do iznenadne nasilne provokacije poznatih ili nepoznatih počinilaca, koja bi eskalirala poput letnjeg požara i izmakla kontroli - kaže Montgomeri.

Po njegovom mišljenju, ovo će biti vreme ispita za rukovdstva svih zemalja, a mozda posebno Srbije imajući u vidu njenu veličinu i jedinstvenu poziciju.

- I da napomenem da EU i SAD nesvesno rade na uništavanju Briselskog dijaloga, stavljajući teret ispunjavanja uslova suštinski na Srbiju, pri čemu ne vrše podjednak pritisak na kosovske Albance - zaključio je on.   

2024 © - Vesti online