Utorak 02.01.2018.
09:41
Vestionline, Srna

Dve Koreje za stolom - prvi put posle 2015. godine?

Tanjug/AP
Obe strane pokazale su zainteresovanost za dijalog: Da li će do njega zaista i doći?

Poziv na pregovore usledio je dan nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio da je Pjongjang otvoren za pregovore, ali i to da će nastaviti sa masovnom proizvodnjom nuklearnih glava.

Korejski ministar za ujedinjenje Čo Mjong Gjon izjavio je da se o ponudi pregovora na najvišem nivou razgovaralo sa Vašingtonom, dok je održavanje zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje odloženo do završetka Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom gradu Pjongčang.

- Iskreno se radujemo direktnom razgovoru sa Pjongjangom o interesima obe strane, kao i učešću Severne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu - rekao je Čo.

Čo je dodao da je Vlada Južne Koreje otvorena za razgovor sa Severnom Korejom, nezavisno o vremenu, lokaciji i formi razgovora.

Korejski ministar je izjavio da očekuje da će se razgovori održati u pograničnom naselju Panmundžom i da će biti usredsređeni na učešće Severne Koreje na Olimpijadi, ali da će se strane dotaći i drugih pitanja, uključujući denuklearizaciju Pjongjanga.

Ukoliko razgovori počnu u utorak, 9. januara, biće to prvi takav dijalog još od decembra 2015. godine.

Tenzije oko nuklearnog i balističkog programa Severne Koreje rastu, usled kršenja rezolucija Saveta bezbjednosti UN, uz ratobornu retoriku Vašingtona i Pjongjanga, koji zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje vidi kao pripreme za rat.

2024 © - Vesti online