Utorak 02.01.2018.
08:56
Vestionline, Tanjug

Situacija u Iranu izmiče kontroli: Nemiri širom zemlje, raste broj mrtvih

EPA/STR
Protesti počeli zbog pogoršanja životnog standarda, pa prerasli u andivladine demonstracije

Prema podacima iranske državne televizije, šestoro demonstranata ubijeno je tokom napada na policijsku stanicu u gradu Kahdarijan, nakon što su izgrednici pokrenuli sukob pokušajem krađe pušaka iz stanice.

Iranska državna televizija navela je i da su u gradu Homeinišahr ubijeni 11-godišnji dečak i 20-godišnji muškarac, kao i da je pripadnik iranske paravojne Revolucionarne garde ubijen u gradu Nadžafabad. U televizijskom prilogu navedeno je da su ove tri žrtve ubijene iz lovačkih pušaka.
U protestima je do juče bilo ubijeno najmanje 12 demonstranata i jedan pripadnik policijskih snaga.

Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu - prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste.

AP je ocenjio da je juče bio najnasilniji dan pošto su, kako je saopštila iranska vlada, "naoružani demonstranti" pokušali da zauzmu policijske stanice i vojne baze, ali su u tome sprečeni.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako grupa muškaraca navodno upada u kancelariju Revolucionarne garde i skida sliku ajatole Alija Hameneija, vrhovnog lidera Irana, navodi Rojters.

Američka agencija konstatuje da su ovo najveći protesti u Iranu od predsedničkih izbora 2009. godine i dodaje da je dosad na stotine ljudi uhapšeno.

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavio i snimak dvojice policajaca koji su odlučili da se pridruže demonstrantima, koji im skandiraju "ostanite sa nama".

2024 © - Vesti online