Utorak 02.01.2018.
03:00
Z. M. - Vesti

Povezao narode i naučnike

Vesti
U Beču predstavljen 13. tom enciklopedije Volfganga Rorbaha

Za svoja istraživanja na polju istorije osiguranja Austrije prof. dr Rorbah, čiji su roditelji Austrijanac i Srpkinja, dobio je mnoga državna priznanja Republike Austrije i grada Beča, ali i drugih austrijskih pokrajina.

U "Istoriji osiguranja u Austriji" nalazi se i istorijat osiguranja u Srbiji, što je rezultat dugogodišnjih istraživanja dr Rorbaha.

Recenziju za 13. tom kapitalnog dela napisao je prof. dr Dragan Bataveljić sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

"Smatram da se ovo delo mora oceniti najvišim ocenama. Najpre se ima istaći aspekt koji povezuje narode. U projekat su uključene institucije i pojedinci iz Austrije, Nemačke, Rusije, Srbije i Makedonije. Ono što je doprinelo složenoj saradnji svih ovih naroda i saradnji van granica, jeste to što je profesor Rorbah u "slici i reči" predstavljao saradnike, a istovremeno i deo svoje kulturološke mreže. Na drugom mestu se ima istaći naučni aspekt dela. Na "njegov znak" dirigenta, izuzetno savršenog orkestra, uvezivale su se u scenu solo deonice naučnih virtuoza iz Beča, Kremlja, Graca, Moskve, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Banjaluke, Brčkog, Tuzle, Leposavića i Skoplja", ukazao je Bataveljić.

2024 © - Vesti online