Utorak 02.01.2018.
08:23
B. Miličić - Vesti

Igre s Kosova nova "lična karta"

- U ta tri dana na probama je bilo 65 igrača izvođačkog ansambla koji spremaju novu koreografiju "Igre iz Kosovskog pomoravlja". Ova koreografija u ovom obliku do sada nije izvođena, a trebalo bi da postane svojevrsna "lična karta" KUD-a Jugos. Na pripremi za ovu koreografiju radio sam dugo, a pomogla mi je i dr Sanja Ranković, etnomuzikolog iz Beograda, tako da imamo četiri pesme od kojih dve nisu do sada javno izvođene. Ovu koreografiju pripremamo za premijerno izvođenje 3. marta na Smotri folklora za južnu Nemačku - kaže Milan Glamočanin.

On uz sebe ima sedam saradnika, tako da radi sa izvođačkim, omladinskim i dečjim ansamblom u okviru Škole folklora koja okuplja decu od pet do osam godina. Sa preostala dva ansambla rade njegovi saradnici, a jedan od njih je Bojana Manojlović koja radi sa pripremnim ansamblom.
Ovih dana je za najmlađe igrače organizovan prigodan program sa gostovanjem Deda Mraza koji je mališanima podelio 55 paketića.

Prošlog meseca osnovan je narodni orkestar koji je već imao nastup u švajcarskom Sent Galenu početkom decembra.

U novembru je na godišnjoj skupštini članova za predsednicu izabrana Olivera Miljanić, koja sa ostalim članovima uprave pruža punu podršku Milanu Glamočaninu. Oni stvaraju uslove da svih pet grupa igrača ovog društva rade bez problema.

Kalendar nastupa

Kalendar nastupa u prva tri meseca sledeće godine je bogat. Već 3. februara KUD Jugos organizuje proslavu festivalskog tipa na kojoj će imati četiri-pet društava kao goste, a 17. februara omladinski ansambl ide na mini-folklorijadu koju organizuje KUD "Sveti Sava" Štutgart. Dečji ansambl učestvuje na Dečjoj evropskoj smotri folklora u martu, a omladinski i pripremni ansambl učestvuju na Međunarodnom folklornom festivalu u Amsterdamu u Holandiji od 16. do 19. marta.

2024 © - Vesti online