Ponedeljak 01.01.2018.
19:41
Vestionline, b92.net

Gde je Evropa u 2018, a gde smo mi na putu ka Evropi?

youtube.com/Politicarenje 011
U februaru će biti predstavljena nova strategija proširenja Evropske unije, a srpski pregovarački tim očekuje da Srbija bude tretirana “u skladu sa rezultatima”

Podsećamo, Bugarska je pre 10 godina postala članica Unije i sada im je prvi put da će predsedavati Uniji, piše portal "B92.net".

Izazovna 2017. godina, izbori u nekoliko najvažnijih država Starog kontinenta, Bregzit... Srbija je sa šest otvorenih poglavlja relativno zadovoljna, kaže ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, ističući da u 2018. očekuje otvaranje bar još tri poglavlja. 

Pročitajte još:

EPA/Vassil Donev

"Rumunija i Bugarska bile kao mi, a sad..."

- Poglavlja 33, 9 i 13. Radimo ubrzano, a već je u završnoj fazi poglavlje 18 - statistika, 28 - zaštita potrošača i poglavlje 4 - slobodna trgovina - ističe Joksimovićeva. 

U februaru će biti predstavljena nova strategija proširenja Evropske unije, a srpski pregovarački tim očekuje da Srbija bude tretirana “u skladu sa rezultatima”. 

 - Tu će se dati smernice daljeg razvoja evrointegarcija Srbije i Crne Gore i značajno će biti pratiti i dinamiku, kao i usaglasiti naše zakonodastvo sa zakonodavstvom Evropske unije i druge akte koji su nam nužni ka tom putu ka EU - kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku. 

- Ja sam to rekla partnerima - ne možete sada na Srbiji da ispravljate prethodne greške koje ste počinili jer će proces izgubiti kredibilitet - dodaje Joksimovićeva. 

A tokom tog procesa za Brisel je važna i implementacija sporazuma Beograda i Prištine. Trebalo bi da finalni sporazum bude potpisan na kraju pregovaračkog procesa, ali.... 

- Čula sam najave unošenja nekih novih rokova, neke nove dinamike oko procesa dijaloga, nisam sigurna da je to pametno i ne bi valjalo da se ruši okvir dijaoga - kaže Joksimovićeva. 

Ipak, evroskepticizam je prošle godine bio u porastu. To nije ništa čudno, kažu poznavaoci prilika 

- Verovatno zbog sveobuhvatnih reformi što ostavlja određene krugove nezadovoljnim u okviru tog procesa - navodi Đukanović. 

Ono što je činjenica i što će morati da se promeni - implementacija svih donetih zakona na terenu i dalje je naš najveći problem.

2024 © - Vesti online