Subota 17.07.2010.
10:28
Vestionline

EK nezadovoljna planom CG protiv korupcije

U dokumentu Evropske komisije, u kome se ocenjuje radna verzija ovog dokumenta crnogorske Vlade, navodi se da deo o organizovanom kriminalu treba potpuno preraditi, kako bi se napravila mapa kriminalističke scene u Crnoj Gori i uneli konkretni rizici i izazovi.

Brisel upozorava da ne postoji jasna definicija o korupciji, kao i da dokument ne sadrži "glavni cilj".

"S ciljem ostvarivanja koherentnosti, posle jasne definicije korupcije, bilo bi korisno identifikovati koji je glavni cilj antikoruptivne strategije. Može se očekivati da sveukupni cilj strategije bude povezan sa smanjenjem nivoa admnistrativne i političke korupcije u Crnoj Gori i snaženjem poverenja javnosti u institucije", navedeno je u komentarima Evropske komisije.


"Postoji problem infiltriranja organizovanog kriminala u legalni ekonomski sektor, stoga je potrebno više uraditi u oblasti pranja novca i efikasan sistem zaplene imovine bi trebalo da bude jedan od prioriteta, kao i snaženje finansijskih istraga", navedeno je u dokumentu.

Za Evropsku komisiju je pozitivan iskorak što je Crna Gora nedavno usvojila zakonodavstvo o zapleni imovine, ali zamera se to što nema mehanizama za njegovo provođenje.

Komisija je ocenila da je borba protiv korupcije u pravosuđu veoma slaba i nerazvijena.

2024 © - Vesti online