Subota 30.12.2017.
09:46
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 30. decembar

M. Todorović - Vesti
Saša Ilić danas puni 40. rođendan

Saša Ilić

Na današnji dan rođen je Saša Ilić, kapiten i legenda Partizana, rekorder po broju utakmica u crno-belom dresu. Impresdivan je njegov učinak - od 1996. do 2005. a onda po povratku iz inostranstva (Selta, Galatasaraj, Red Bul Salcburg, Larisa) od 2010. do danas odigrao je čak 403 prvenstvene utakmice, 60 u nacionalnom Kupu i čak 87 u takmičenjima pod okriljem UEFA. Ako se računaju i prijateljske utakmice, čak 842 puta istrčao je na teren! Sa crno-belima je osvojio 11 titula i pet trofeja nacionalnog Kupa. Za reprezentaciju je odigrao 42 utakmice, postigao pet golova i bio učesnik Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006.  

Aleksandar Ćirić

Na današnji dan 1977. godine rođen je i Aleksandar Ćirić, jedan od najboljih igrača u istoriji srpskog vaterpola. Ponikao je u Crvenoj zvezdi s kojom je osvojio jednu titulu, a igrački je "eksplodirao" u Bečeju sa kojim je po šest puta trijumfovao u nacionalnom šampionatu i Kupu i jednom bio prvak Evrope. Potom je igrao za Brešu (tri trofeja LEN Kupa), Budvansku rivijeru, Barselonetu i kragujevački Radnički, s kojim je stigao do Kupa Evrope. Popularni Ćira je, naravno, godinama bio uzdanica naše reprezentacije s kojom je osvojio: jednu srebrnu i dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama, zlato, srebro i dve bronze na Svetskim prvenstvima, tri  zlata i jedno srebro na Evropskim šampionatima, četiri najsjajnija odličja i jedno srebro u Svetskoj ligi, zlato i bronzu u Svetskom kupu, srebro na Mediteranskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Gordon Benks

30. decembra 1937. godine rođen je Gordon Benks, najbolji engleski golman svih vremena. Sa njim je "Gordi Albion" 1966. godine osvojio prvu i jedinu svetsku titulu, a on bio proglašen za najboljeg golmana na svetu. Još veću pažnju svetske javnosti privukao je četiri godine kasnije na Mondijalu u Meksiku kad je na spektakularan način zaustavio šut glavom slavnog Pelea. Ta intervencija proglašena je za "odbranu veka". Karijeru je završio tužno, dve godine kasnije, kad je u saobraćajnoj nesreci izgubio desno oko. Kasnije se s manje uspeha bavio trenerskim pozivom, objavio nekoliko autobiografija u kojima je obuhvatio golmansku karijeru. pojavljivao se čak i u nekoliko igranih filmova i TV serija. Zbog finansijskih teškoća 2001. godine prodao je zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva za 124.750 funti. 

2024 © - Vesti online