Petak 29.12.2017.
17:27
Vestionline

"Packa" SAD Prištini: Ako dirnete u Specijalni sud...

Tanjug
 

"Krajnje smo razočarani"

Kako se navodi, "obnovljeni" pokušaji kosovskih lidera u vezi sa stavljanjem van snage tog zakona bi uticali na evropsku budućnost Kosova i odnos sa Vašingtonom. Ocenjujući da su pretnje nasiljem tim povodom "potpuno neprihvatljive", ambasada je navela i da bi Vlada Kosova trebalo "jasno i nedvosmisleno da ih odbaci".

"Kosovski lideri su više puta tokom sedmice davali javne izjave da inicijativa u Skupštini Kosova u vezi Specijalnog suda neće oštetiti međunarodne odnose Kosova. Oni greše. Krajnje smo razočarani onima koji bi žrtvovali budućnost svoje zemlje i nepokolebljivu podršku SAD u korist svojih ličnih interesa", navodi se u saopštenju. 

Prištinski mediji su javili ranije da je Demokratska partija Kosova (DPK) bila inicijator stavljanja van snage Zakona o specijalnom sudu, kao što je bila i glavni podstrekač za ustavne promene i usvajanje tog akta. Razlog tome, po navodima medija, jeste moguće hapšenje predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Skupštine i DPK-a Kadrija Veseljija. 

Protiv incijative o stavljanju van snage Zakona o Specijalnom sudu javno su se oglasili i ambasadori Velike Britanije, Nemačke i Evropske unije na Kosovu koji su istakli da takva inicijativa dovodi u opasnost budućnost Kosova zarad ličnih interesa njenih lidera. 

2024 © - Vesti online