Petak 29.12.2017.
16:41
Vestionline

Izetbegović: Sa Srbijom će biti dobro, ali s Hrvatskom...

EPA/Stephanie Lecocq
Bakir Izetbegović

"Hrvatska treba da pokaže civilizovanije lice"

- Emocije će možda da unose manje distrakcije u taj proces, ali će u principu relacije Bosne i Hercegovine i Srbije da se dalje stabilizuju i da se normalizuju. Na tom putu biće neophodno rešiti otvorena pitanja kao potpisivanje ugovora o granici, jer mi granicu imamo priznatu i definisanu, ali potreban nam je ugovor - rekao je Izetbegović.

On je u izjavi za tursku agenciju Anadolija dodao da su pre nekih 60-70 godina elektrane na Drini po BiH izgrađene zajedničkim sredstvima, a po Srbiji - samo sredstvima Srbije. 

- Tu stvar treba raščistiti u svakom slučaju. Već decenijama se vodni potencijal Drine i potopljeno zemljište na bosanskoj strani koristi, a da se za to ne dobijaju nikakve naknade. Ima još par stvari koje treba rešiti sa Srbijom i mislim da će odnosi generalno ići u pravom smeru - rekao je Izetbegović. 

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske nakon presude bivšim liderima takozvane "Herceg-Bosne" Izetbegović je podsetio da se kroz izjave hrvatskih političara uopšte nisu spominjale žrtve. 

Inicijativu o konferenciji "Dejton 2" ocenio je kao dobronamernu. "To su dobre namere prijatelja. Videćemo kako će na to reagovati Stejt department. To je vrlo ozbiljna stvar i ne treba te stvari počinjati dok nisu dobro pripremljene", rekao je Izetbegović.

2024 © - Vesti online