Subota 30.12.2017.
05:00
Z. M. - Vesti

Mladi umetnici čuvari kulture

Z. Mirković
jAmbasador (u sredini) sa organizatorima i Srđanom Mijalkovićem

Klub mladih umetnika su u novembru kao deo srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta Austrija" osnovali profesor Vesna Špirić i inženjer Uroš Uljarević sa ciljem okupljanja mladih kreativnih stvaralaca različitih branši - umetnika, pisaca, slikara i glumaca koji žive, rade i studiraju u Beču.

Mladi autori i ljubitelji književnosti izvodili su pripremljene odlomke uz pratnju na klaviru talentovanog klavijaturiste Milana Conića, studenta džez klavira Bečkog konzervatorijuma. Gosti pesničke večeri su uživali u rečima mladih izvođača o ljubavi, nostalgiji, hrabrosti i sreći.

Z. Mirković

Poziv mladim Bečlijama

Ovaj grad je posebno blagonaklon prema srpskom narodu, a i veoma plodno mesto za kulturno-umetničko stvaralaštvo. Pozivam mlade Bečlije da se uključe u rad novoosnovanog Kluba mladih umetnika i investiraju svoju kreativnu energiju, poručuje Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.

Program su vodile Anja Rudić i Katarina Stanisavljević, a sam događaj je ulepšao i kratak nastup Teodore Špirić, mlade pevačice koja će se uskoro bečkoj publici predstaviti prvim spotom sa pesmom na engleskom jeziku koju je sama napisala, a za koju je uradila i aranžman.

- Mnogo sam srećna što je ambasador Pero Janković prepoznao i podržao naš trud i našu želju da srpsku kulturu očuvamo i da ugled Srba u Austriji postavimo na mesto koje mu pripada, a to je među velikane naše književnosti Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića i ostale Srbe koji su upravo u Beču postavili temelje naše kulture. Ovaj događaj je bio vanvremenski i ostavio je veliki trag na sve prisutne, i to je ono čemu težimo. A kad se to desi, onda znamo da smo ostvarili viši cilj - istakla je organizatorka Vesna Špirić.
 

2024 © - Vesti online