Petak 29.12.2017.
12:30
Vesti

Novac otimali noževima i bejzbolkama

pixabay.com
Džes Nikolovski osuđen zbog oružanih pljački u Sidneju (Foto: Ilustracija)

U stvari, dok je Petrik pobegao na sever i krio se u Kvinslendu, Nikolovski je organizovao ekipu naoružanih kradljivaca s namerom da vrši prepade po sidnejskim pabovima i klubovima.
Umesto da se krije, šest nedelja pošto je Peri ubijen, Nikolovski je čekao pred hotelom Rojal u Lajkhartu da poslednji radnici iz noćne smene napuste objekat. To mu je bio način kako je operisao.

Svedoci

Tokom suđenja za ubistvo Perija jedan svedok nije se pojavio da bi dao iskaz i na sud je doveden tek pošto mu je policija došla sa sudskim nalogom na vrata.
Drugi svedok, ključni za optužnicu, priznao je krivicu da je obezbedio oružje kojim je ubistvo počinjeno i dogovorio se da će svedočiti protiv Petrika i Nikolovskog. Ali, ispalo je da bi on radije išao u zatvor nego govorio protiv optuženih koji su se smeškali i došaptavali na optuženičkoj klubi.

Njegova grupa bi uvek nosila noževe, mačete, palice za bejzbol ili metalne šipke. Uvek bi čekali na zadnjem ulazu da osoblje, koje nije ništa sumnjalo, napusti zgradu. I onda bi ih prisiljavali da se pod pretnjom nasiljem vrate nazad, otvore sef i predaju novac.

- Daj sve što imaš! Oni su (vlasnici) osigurani, a tvoj život nije - kazao je Nikolovski jednoj od žrtava, tokom pljačke u hotelu Red lajon u Rozelu.

Nikolovski i njegova čvrsto povezana ekipa sporazumevala se u šiframa i na šatrovačkom jeziku dok bi organizovala napad na određeni pab. Za pet nedelja, počinili su četiri pljačke, usput bez potrebe prebijajući radnika u Kuglaškom klubu Belfild. Ukupno su "zaradili" 45.000 dolara.

- Odseći ćemo ti glavu! - rekao je naoružani napadač radniku u objektu koga su držali kao zarobljenika, dok je Nikolovski krao dnevni pazar.

A Nikolovski, koji je novac trošio na drogu i poker-mašine, nije se zaustavljao, sve dok dok ga do zuba naoružani policajci nisu sačekali u hotelu Viktorija u Anandejlu, u ranim jutarnjim satima 17. juna. On je nekako uspeo da se provuče i pobegne pešice, ali samo da bi odložio hapšenje do sledećeg jutra.

Krivična dela Nikolovskog koja su usledila posle Perijevog ubistva sada mogu da budu obelodanjena pošto je priznao krivicu za tri slučaja oružane pljačke i planiranje pljačke. Na Okružnom sudu Kembeltaun ranije ovog meseca osuđen je na osam godina i šest meseci, bez prava da traži ranije oslobađanje pre isteka pet godina i šest meseci.

On je već bio iza rešetaka u Korektivnom centru Cesnok, po optužbi za oružanu pljačku novembra 2015, kad su ga detektivi u istrazi ubistva Robija Perija odveli na ispitivanje u stanicu Njukasl. Nije rekao ni reč i ležao je u zatvoru dve godine, sve dok on i Petrik, takođe u zatvoru zbog drugih dela, ali sada optužen i za Perijevo ubistvo, nisu izvedeni na suđenje u Njukaslu prošlog septembra.

Tužba je zastupala tezu da je Petrik povukao obarač i opljačkao Perija, dok je Nikolovski bio s njim, spreman da mu pomogne. To je bilo suđenje dugo pet nedelja koje je povremeno dobijalo dramatične zaokrete.

Najvažniji svedok tužbe bila je žena koja je kazala da je bila sa Petrikom i Nikolovski noći kad je žrtva ubijena. Ta svedokinja, koja ne može da bude identifikovana, rekla je poroti da je i ona bila naoružana sekirom kad je iza Petrika upala u kuću i gledala kako povlači obarač. Ona je kazala da je Peri, sitan diler kanabisa i poznata osoba u svoj kraju, bio gluv na jedno uvo i ostavio ulazna vrata nezaključana. Posle pucnja, pao je na zemlju, rekla je ona.

Za svedočenje je dobila imunitet od krivičnog gonjenja, ali njen iskaz je Nikolovskog rasteretio krivice za ubistvo i sudija Helen Vilson uputila je porotu da zaključi da nije kriv. Nikolovski se kasnije izjasnio da je kriv za oružanu pljačku u vezi s krađom kanabisa od Perija u vrednosti od 50 dolara. Za to delo biće mu izrečena presuda u februaru, a kaznu će služiti pošto mu istekne postojeća, u decembru 2020.

Presuda u februaru

Petrik je tokom suđenja tvrdio da nije ni bio u Vikhemu noći kad je Peri ubijen. Međutim, dok je pratio kako tužilac Li Ker vodi slučaj, takođe slušajući iskaze svedoka i gledajući kako Nikolovskog oslobađaju i on nestaje sa optuženičke klupe, ovaj 25-godišnjak iz Vindejla kazao je da želi da "promeni svoju verziju događaja". Po rečima sudije Vilson, takav zaokret vodio bi smenjivanju njegovog branioca.

Međutim, posle nedelju dana potrošenog vremena suda, Petrik je odlučio da ne menja odbranu. Iza toga, a posle većanja od devet sati, porota ga je proglasila krivim za ubistvo. Presuda će mu biti izrečena u februaru, a može dobiti i doživotnu robiju.

2024 © - Vesti online