Petak 29.12.2017.
01:30
A. Šišić - Vesti

Kako smiriti bol u ušima: Od belog luka do čuvarkuće

pixabay.com
Bol u ušima najčešće pogađa mališane, ali nije retkost ni kod odraslih

Čovek uglavnom bol na početku zanemaruje sve dok postane neizdrživ, a spavanje i obavljanje svakodnevnih obaveza postaje nemoguća misija.

Tek tada mladići i devojke odlaze u dom zdravlja po pomoć. Otorinolaringolozi tvrde da su uzroci tegoba najčešće infekcije spoljnog ili srednjeg uha. Upala pritiska nervne završetke i izaziva muku.

Kod mališana rast zuba ide ruku pod ruku sa bolnim ušima. Krivci mogu da budu i upala grla i sinusa. Povišena temperatura prati u stopu ovu boljku i već izmučenog bolesnika uglavnom baca u krevet.

Iako u većini slučajeva upala i bol u uhu moraju da se reše antibioticima i injekcijama, pojedinci odbijaju savremenu medicinu i spas traže u tradicionalnim metodama lečenja. Najpoznatiji lek za umirivanje bolova u ušima može da raste u saksiji. Biljka čuvarkuća je decenijama unazad bila rešenje ovog problema.

Potrebno je da se mesnati list otkine i presavije, a tečnost koja iz njega počne da curi nakapa u uho. Čuvarkuća je stari narodni lek za uhobolju, a smatra se da sprečava oštećenje sluha i bubne opne. Sok iz biljke rastvara višak smole u uhu i smiruje bol.

Sok od đumbira

Koren đumbira je u poslednje vreme namirnica koja se često koristi. Malo njih zna da je đumbir još jedan delotvoran prirodni lek za infekciju uha. Koren s Istoka ima antiflamtorna dejstvo, pa umiruje upalu i bolove. Potrebno je da se iz svežeg đumbira iscedi sok i ukapajte na bolno mesto.

Osetljiv organ čula sluha može da se izleči i maslinovim uljem pomešanim sa belim lukom. U tiganju je potrebno zagrejati četvrtinu šolje maslinovog ulja i dodati usitnjena tri čena belog luka. Pržiti dok smesa ne dobije braon boju, procediti i ostaviti eliksir da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pipetom sipati nekoliko kapi ulja u bolno uho i postupak ponavljati po potrebi.

Mališani na udaru

Statistika pokazuje da se s ovim neprijatnim zdravstvenim problemom bar jednom suoči oko 20 odsto mališana na svetu. Upala uha se najčešće javlja u periodu od šest meseci do tri godine, i u predškolskom uzrastu. Pojedinci tvrde da su njoj podložnija deca koja su često u kolektivu ili borave u lošim uslovima za život.









 

2024 © - Vesti online