Ima samo jednu želju

D. N. Petrović
Donacija u rukama kao suvo zlato: Baka Miljojka

I baka Miljojka živi sama, bez ikoga svoga u trošnoj udžerici koja se ne može nazvati kućom. Od imovine poseduje samo metalni krevet, stari kovani šporet, nekoliko dotrajalih jorgana, ćebadi i dve kokoške. Muž joj je preminuo davno, dece nisu imali, pa je decenijama sama. Samo povremeno posete je dalji rođaci iz Zvečana na Kosovu, a češće komšije iz Žunjevića kojih je sve manje, jer se zbog bespuća i bede mnogi sele u Novi Pazar i druge gradove širom Srbije.

Baka Miljojka nema gde da ode, do kraja života ostaće u svojoj od blata sklepanoj udžerici, a koliko će još živeti odlučiće, kako kaže, "onaj odozgo". Uprkos teškom životu i bedi u kojoj živi, baku Miljojku još drži vedar duh i nada da će biti bolje. Kada nas je ugledala nije krila radost, odmah se nasmejala, jer je znala (iz ranijeg iskustva) da joj donosimo lekove, namirnice ili neku donaciju. Poneli smo od svega pomalo.

Sve podnošljivo dok je na nogama

Kad je upitate: kako je, baka Miljojka uvek kaže - dobro. Mada samo njena duša zna kako joj je. Baka Miljojka ne strahuje od gladi i zime, brine je samo da ne padne na postelju.
- Dok sam na nogama i mogu sama o sebi da brinem, sve je podnošljivo. Ne bih nikako volela da bolujem i padnem u postelju, zato svaku noć pred spavanje molim Boga da mi uzme dušu ovako "s nogu" ili dok spavam - ističe baka Miljojka.

- Bog vam dao zdravlja i sreće! Baš sam bila bez igde ičega. Mnogo će mi značiti brašno, ulje, šećer i kafa koju ste mi doneli, a i čizme, jer sam baš bila "bosa" i nespremna za zimu. Hvala puno Ani iz te daleke Australije, mnogo me je obradovala. Njenih 250 dolara ću samo delimično potrošiti za lekove i novu posteljinu, a polovinu ću čuvati za proleće (ako ga dočekam). Hoću da kupim ovcu kako bih imala mleka i sa kim da se družim. Leti ima mnogo trave i mogu da je hranim, zimi malo teže - priča baka Miljojka.

D. N. Petrović
Hido Muratović jedini čest gost

Moli nas da se još jednom do neba zahvalimo Ani iz Kanbere.

- Ovo je baš tuga, jad i čemer... Nosimo joj povremeno namirnice i po koju donaciju, ali to je nedovoljno da baka Miljojka bar malo poboljša život. Da joj gradimo novu kuću ne možemo, jer bismo za to teško sakupili novac, a i stara je. Da je pustimo da i dalje ovako živi - sramota je. Plan nam je da joj nekako sredimo i od rušenja obezbedimo jedan sobičak, da joj kupimo šporet, krevet, televizor i frižider i nabavimo dovoljno hrane i lekova. Očekujemo pomoć čitalaca "Vesti", bez njih je sve mnogo teže - kaže humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović koji, osim o baki Miljojki, brine još o stotinama starih, onemoćalih i "otpisanih" u ovom kraju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.






 

2024 © - Vesti online