Četvrtak 28.12.2017.
13:58
Vestionline

Stiže vam novac iz inostranstva, evo koliki je trošak

Reuters
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju NBS, prikaz tih troškova i naknada dat je za deset država koje predstavljaju reprezentativne primere kada je u pitanju slanje novca iz Srbije u inostranstvo, odnosno prijem novca iz inostranstva u Srbiji.

Među obuhvaćenim zemljama su Nemačka, Austrija, Švajcarska, Francuska, Velika Britanija, SAD, Kanada, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. 

U tabelarnom prikazu na veb sajtu NBS, u odeljku Zaštita korisnika, na reprezentativnim primerima slanja, odnosno prijema iznosa od 200 ili 1.000 jedinica odgovarajuće valute, prikazani su troškovi i naknade koje banke ili platne institucije (Western Union, MoneyGram, RIA Money Transfer), kao i JP "Pošta Srbije", naplaćuju građanima prilikom pružaja tih usluga. 

Iz NBS poručuju da su navedeni pregledi isključivo informativnog karaktera, kako bi se građanima ukazalo na različite naknade i troškove u vezi sa ovim poslovima, a za precizne podatke - neophodno je da kontaktiraju nadležne institucije. 

NBS savetuje građane da bi trebalo da se, pre slanja odnosno prijema novca, detaljno informišu o mogućim načinima slanja/prijema, uslovima, svim naknadama i troškovima, kao i očekivanom vremenu kada bi transakcija trebalo da bude obavljena, a zatim odaberu onaj način i onu finansijsku instituciju čije usluge odgovaraju njihovim potrebama.

2024 © - Vesti online