Petak 29.12.2017.
07:50
R. Lukić - Vesti

Praznici povezuju ljude

- Vezivanje ne treba da znači da samo u porodici treba da budemo povezani. Treba da budu povezani svi ljudi. I mi ovde u parohiji treba da smo povezani, zato se danas vežemo i ovde - naglasio je sveštenik u besedi.

U nedelju Oci

- Deca i majke dobro su se organizovali, ali u nedelju su Oci, pa ćemo i mi imati priliku da se dokažemo - kaže Radenko Blagojević, koji je uveren da će i Oci biti veselo proslavljeni.

Vezivanje je posle liturgije počelo u gornjoj sali, a pre početka vezivanja sve majke su posedale za stolove, osim Jasne Đorđević, koja se "bez straha" kretala po sali i prisutne častila posnim kolačima koje je spremila. Među prvim "žrtvama" bila je popadija Ivanka za čijim su stolom sedeli i akademski slikar Nikola Sarić i Snežana Nešić-Davidović profesorka Visoke muzičke škole, a tu je "zaklon" uz supruga Nikolu našla i dirigentkinja Jelena Agbaba-Milosavljević.

Za susednim stolom oko Sanje Milenković okupila se "gomila lovaca", a ona im je, da bi koliko-toliko ostala slobodna, bez prestanka delila slatkiše. Čak i suprugu Zoranu, koji se jasno stavio na stranu "protivnika" svoje supruge.

Rada Matić, gošća iz Beograda, osećala se bezbedno između pesnika Vase Beklavca i profesora Đorđa Šimšića, ali samo dok ih vešti Maksim Janković nije zaobišao i Radu vezao. "Sigurno" obezbeđenje imala je i Milena Klaprot, poreklom iz Republike Srpske , koju su čuvali "njen Nemac" Jerg i ćerka Julija.

- Dobri su oni čuvari, ali da nisam imala sklatkiše i još nekih sitnica, loše bih se provela - u šali kaže Milena, koja ih je u crkvu dovela da vide ovu srpsku tradiciju, koju ni ona u Republici Srpskoj nikada nije doživela.

Mnogo veštine i veliku upornost u vezivanju pokazali su Nikola Šunić, Zoran Milenković i tutor Radenko Blagojević koji je u akciju krenuo kad su majke pomislile da je sve već završeno. Na kraju je i prota Milan iznenadio personal u kuhinji, u kojoj se predsednica KSS Snežana Radujković sa svojom ekipom osećala potpuno bezbedna.

Baka za sva vremena

Hapšenja je bilo svih vrsta i sa svih strana, ali po svemu sudeći "najtrofejniji ulov" imao je Dimitrije Dinić (7). On je čvrsto, za sva vremena, vezao baku Svetlanu koja je dan ranije doputovala iz Niša.
- Ne ideš više u Srbiju - zapretio je Dimitrije kojem se učinilo da su baka Svetlana i deda Duško suviše dugo boravili u Srbiji.



 

2024 © - Vesti online