Četvrtak 28.12.2017.
12:11 >> 12:27h
Vestionline

Hrvatska uputila Srbiji protestnu notu zbog napada u Sonti, ambasadorka odbila da je primi

Tanjug/Hina
Andrej Plenković

- Pozivam Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti - rekao je premijer Hrvatske.

O incidentu koji se dogodio tokom vikenda javnost je, posredstvom hrvatskih medija, obavestio predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

HINA je juče izvestila da je povodom nedavnog incidenta u Sonti otpravnik poslova u hrvatskoj ambasadi u Beogradu preneo Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zabrinutost zbog "etnički motivisanog uznemiravanja i fizičkog napada" i zatražio detaljne informacije od srpske strane.

Policijska uprava Sombor je, u međuvremenu, saopštila da incident nije nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni.

Srbija odbila da primi notu

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić je u Ministarstvu spoljnih poslova te države odbila da primi protestnu notu.

Ona je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv nedavnog sukoba u Sonti nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti, navela je ona.

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a R. Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

2024 © - Vesti online