Četvrtak 28.12.2017.
05:30
Zadovoljna.hr, Vestionline

Kako da vam kolači ostanu duže sveži!

pixabay.com
Kolače od dizanog, prhkog ili lisnatog testa najbolje je zamrznuti

1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih zato čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek u potpunosti ohlađene, piše Zadovoljna.hr. 

2. Kolače od dizanog, prhkog ili lisnatog testa najbolje je zamrznuti. Pre čuvanja u zamrzivaču prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nule. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa.

3. Ukoliko želite da sačuvate ostatke štrudle ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju da budu sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isečene jabuke ili krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svežine kolača.

4. Kremaste kolače ne preporučuje se da držite u frižideru duže od tri dana, potom ih je najbolje zamrznuti i to prekrivene masnim papirom, pa upakovane u kesu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte na prethodnih najmanje tri sata potrebnih da se kolačići na sobnoj temperaturi odmrznu - na ovaj način će biti kao sveži.

2024 © - Vesti online