Sreda 27.12.2017.
17:33
J. Arsenović - Vesti

PKS: Dijaspora najveći investitor, ali joj treba i podsticaj

M. Karović
Sa današnjeg skupa u Privrednoj komori Srbije

Program za razvoj UN (UNDP) preko projekta "Dijaspora - unapredjenje investiranja i razvoja biznisa u Srbiji" značajno pomaže matičnoj državi da privuče svoje državljane koji rade u inostranstvu da vlastiti biznis prenesu ili započnu novi upravo u zemlji svog porekla.

- Dijaspora je najveći investitor u Srbiji i zaslužuje posebno mesto u programu i politikama Vlade, posebno gledano kroz transformaciju doznaka od lične potrošnje ka razvojnim investicijama - izjavila je Stelijana Nedera iz kancelarije UNDP u Srbiji.

Kako je objasnio predsednik PKS Marko Čadež, cilj je da na jednom mestu svi zainteresovani sunarodnici mogu da dobiju sve informacije neophodne za investiranje, od potencijala za ulaganje jedne opštine do izvoznih mogućnosti. U tom smilsu, on je najavio da će u prvim mesecima sledeće godine početi da radi Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore kao tačka kontakta, povezivanja i podrške onima koji rade u inostranstvu a nameravaju da investiraju u maticu.

Najavljujući za početak juna naredne godine novi poslovni samit u Cirihu, predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović se osvrnuo na mogućnost ulaganja u hotelijerstvo. Polazeći od sopstvenog iskustva, kao vlasnik hotela koji je u Švajcarsku prvi doveo grupne posete kineskih turista, Stevanović je istakao veliku zainteresovanost gostiju iz Azije da posete Srbiju, pre svega Beograd.

M. Karović
 

- Nemojte potceniti Kineze, to su dobri turisti, ali za njihov masovniji dolazak su neophodni veći hoteli koji Beogradu sada nedostaju - ukazao je ovaj poslovni čovek iz Švajcarske.

I Međunarodni Centar za razvoj migracione politike iz Beča je zainteresovan da se dijaspora uključi u razvojnu ekonomsku politiku Srbije, kao i za to kako da se kroz transfer znanja podstakne razvoj matične države. Za to su izdvojili i određena sredstva, ali su kao precizni zapadnjaci prethodno sproveli istraživanje.

Boško Knežević, programski asisstent u Centru, kaže da je skoro 60 odsto ispitanika spremno da podrži pokretanje ili razvoj već postojećeg biznisa svog prijatelje ili rođaka, dok je nešto preko 37 procenata Srba u Austriji koji su anketirani iskazalo i ličnu zainteresovanost za pokretanje biznisa u rodnoj zemlji. Istovremeno preko 90 odsto njih nije znalo da navede neku instituciju u Srbiji koja radi na privlačenju investicija dijaspore.

Za deset godina million Srba otišlo u pečalbu

Da je Srbiji neophodna strategija za privlačenje kvalifikovane radne snage kako bi zaustavila depopulaciju i smanjila jaz koji je nastao zbog postojećih emigracionih tokova, ukazala je iz Stelijana Nedera iz UNDP.

Ona je iznela i zabrinjavajući podatak o iseljavanju iz Srbije zbog ekonomskih razloga.

- U periodu između 2005. I 2016. godine, preko 1,1 milion stanovnika potražilo je priliku za bolji život, pre svega u zapadnoj Evropi - ističe Nedera.


 


 


 

2020 © - Vesti online