Četvrtak 28.12.2017.
02:11
D. Pašić - Vesti

Uz "Lazara" đaci da uče istoriju

D. Pašić
Deca u Gmundenu

Marko je govorio o svom ostvarenju i prikazao promotivni snimak (trejler) koji je zvanično predstavljen 23. oktobra u Beogradu. Film prikazuje život čestitog Hrebeljanovića od rođenja, odrastanja na dvoru cara Dušana Silnog, preko ženidbe Milicom, napredovanja do titule kneza, sve do osnivanja i izgradnje srednjovekovne prestonice Kruševca i do Kosovske bitke 1389. godine.

Predstava za decu

Osim promocije igrano-edukativnog filma "Knez Lazar", najmlađi članovi klubova iz Gmundena i Linca uživali su u dečjoj predstavi. Monodramu "Kako je Nikola dobio brata" izveo je Dragan Marinković Marinko, glumac Kruševačkog pozorišta.

Ovo je jedna od nagrađivanih predstava koja se nalazi na redovnom repertoaru Kruševačkog pozorišta. Rađena je po tekstu Irene Tiodorović.

Marinković je u predstavljanju svog ostvarenja, kazao da se nada da će, kada ga budu završili i njegovi đaci ponovo zavoleti časove istorije i početi da se interesuju za nacionalnu prošlost.

- Moja je ideja da ostvarenje ne treba da traje duže od 45 minuta, jer mislim da dobrom kombinacijom naratorskog i igranog dela, sa glumcima koji oživljavaju ceo period, lako može da postane sastavni deo učeničkih lekcija - veruje mladi profesor istorije, podsećajući na popularnost sličnih filmova na brojnim televizijskim kanalima.

D. Pašić
Marko Marinković u Lincu

- Mogao bi i da se prikazuje u muzejima i u turističkim organizacijama, da bude od koristi vama u dijaspori.

On se posebno zahvalio članovima klubova "Knez Lazar" i "Nikola Tesla" na pomoći i podršci, kako bi se sakupila sredstva da se film snimi.


 

2024 © - Vesti online