Sreda 27.12.2017.
13:10
sputniknews.com

Rusi Amerikancima skraćuju krila, manje letova nad Rusijom

commons.wikimedia.org/Greg L. Davis
Američki vojni avion (Foto: Ilustracija)

"Radi se o smanjenju broja aerodroma u skladu sa Sporazumom. Ovaj korak predstavlja recipročan odgovor na najavljene američke mere prema Rusiji, koje bi takođe trebalo da budu uvedene u januaru", rekao je izvor Sputnjika.

Sagovornik agencije je objasnio da je u pitanju namera SAD da za ruske posmatrače zatvore vazdušni prostor iznad Aljaske i Havaja, kao i ograniče domet ruskih letova. 

U septembru je "Volstrit džurnal" objavio da se američke vlasti spremaju da objave uvođenje ograničenja na letove ruskih vojnih aviona iznad SAD u okviru Sporazuma o otvorenom nebu. Konkretno, mogli bi biti ograničeni letovi iznad Aljaske i Havaja. 

List je tada naveo da je priprema za ograničavanje letova iznad teritorije SAD odgovor američkih vlasti na pooštravanje pravila letova iznad Kalinjingrada. Prema informacijama lista, u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, udaljenost izviđačkog leta može biti do 5,5 hiljada kilometara, dok je iznad Kalinjingrada Rusija ograničila opseg do 500 kilometara. 

Kremlj je pozvao Sjedinjene Američke Države da predlože sve zahteve u okviru Sporazuma u strogoj saglasnosti sa dokumentom. 

Sporazum o otvorenom nebu potpisali su u Helsinkiju 24. marta 1992. godine predstavnici 23 države-članice OEBS-a. Rusija je ratifikovala Sporazum u maju 2001. Potpisnice Sporazuma mogu da preleću preko teritorije drugih zemalja kako bi kontrolisale njihove vojne aktivnosti.

2022 © - Vesti online