Sreda 27.12.2017.
10:12
Vestionline

Dačić: Nek izvini Vučić, ali...

N. Đurović
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

"Amerika pritiska, Rusi su nam braća"

Regionalni konflikt će trajati dok traje uzroci tih problema - ako sve probleme stavljate pod tepih, saplešćete se o tepih, rekao je Dačić.

- Da li su otklonjeni problemi zbog kojih izbili ratovi na Balkanu - nisu. Ovo je samo intermeco između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog nerešenih pitanja na Balkanu. Ako velike sile to ne shvataju, one prave probelem, vrtećemo se u krug - istakao je on. 

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić je direktno pomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku. "Ja ne mogu da kažem da su nam to prijatelji, nek izvini predsednik Vučić, oni ne rade za naše interese, oni rade protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji", rekao je on i dodao: 

- To su velike sile, misle da je samim tim što je neko iz Stejt departmenta mogu da diktiraju uslove ovde. Amerika će da analizira našu vojnu saradnju sa Rusijom, ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu Donald Tramp ili Reks Tilerson pa neka kažu, neću da slušam da mi to govori Brajan Hojt Ji, on može kod mog pomoćnika, zamenika...

S druge strane, dodao je Dačić, "Rusi jesu naši prijatelji, naša braća". 

"Nađite jednog Srbina da je na funkciji u Crnoj Gori - na šta to liči?"

Govoreći o odnosima u regionu, Dačić je ukazao da Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, da su u Hrvatskoj Srbi nekada bili konstituitivni narod, a da su Hrvati sada problem za BiH. On je takođe rekao da se u Crnoj Gori trećina stanovništva izjašnjava kao Srbi, ali, dodao je, "tražim jednog Srbina koji na funkciji u Crnoj Gori - na šta to liči?" 

- Ja sam Milu Đukanoviću rekao da bi bilo previše da tražimo reciprocitet - da koliko ima Crnogoraca na funkcijama u Srbiji - jer ne bi imali mesta za Crnogorce - rekao je Dačić. 

2024 © - Vesti online