Sreda 27.12.2017.
09:05
Vestionline

Eksplozija naftovoda - cene nafte u nebo

pixabay.com
Zastava Libije

Sirova nafta je tokom dana dostigla najvišu cenu od sredine 2015. godine, čemu je, pored vesti o eksploziji u Libiji, doprinelo i dobrovoljno smanjenje proizvodnje zemalja OPEC-a.

Nafta tipa "brent", koja je međunarodni etalon za cenu sirove nafte, skočila je u Njujorku za 1,79 dolara, na 66,83 dolara po barelu. 

Libijska državna naftna kompanija NOC saopštila je da je, zbog eksplozije, dotok nafte smanjen za 70.000 do 100.000 barela dnevno. U saopštenju piše da se ne zna uzrok eksplozije. Vojni izvori, međutim, kažu da su napadači u dvoje kola stigli na lokaciju pored mesta Marada, oko 150 kilometara južno od Es Sidera, i postavili eksploziv na naftovod. 

Borci Islamske države su prisutni u toj oblasti od kako su ih vladine snage isterale iz njihovog uporišta u Sirtu, pre godinu dana, navodi Rojters. Slike velikog stuba dima kruže društvenim medijima. Šteta se još procenjuje, navode u kompaniji NOC. 

Za održavanje naftovoda zadužena je kompanija Vaha (Waha), ogranak NOC-a, u kojoj kapital imaju i Heš Corp, Marathon Oil Corp i Conoco Phillips. Vaha ispumpava 260.000 barela dnevno. 
Libijski zvaničnici navode da je proizvodnja nafte u toj zemlji oko milion barela dnevno, ali tačne brojke nisu raspoložive, zbog unutrašnjih sukoba u Libiji.

2024 © - Vesti online