Sreda 27.12.2017.
08:56
Jutarnji list, Vestionline

"Jutarnji list": Vučić zaoštrio s Hrvatima, Rusi i SAD rekli spuštaj loptu!

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Umesto da se za vreme praznika smanje tenzije...

Prema saznanjima tog lista, koji se poziva na izvore iz kabineta predsednice Hrvatske, dve kancelarije stalno kontaktiraju i dogovaraju detalje oko posete. Isti izvor navodi da je najrealnije reći da će do posete Vučića Zagrebu doći "tokom sledeće godine".

Do najnovijeg zatezanja odnosa između dve susedne zemlje došlo je nakon Vučićeve izjave tokom gostovanja na TV Pink, a u kojoj je rekao da je u Hrvatskoj nestalo više Srba nego Hrvata, da je to istina i da je Hrvatska o tome obmanjivala svet. 

"Nestali su Srbi Krajišnici i oni su ih tretirali kao Hrvate. Prvi put su građani Hrvatske tada čuli istinu", kazao je Vučić uz komentar da su ga tada svi nazivali četnikom. "Izvinjavam se što sam vam rekao istinu", dodao je predsednik Srbije. 

Sad je očigledno da se retorika između Zagreba i Beograda ponovo zaoštrila, iako je bila namera da se upravo oko božićnih i novogodišnjih praznika ona "relaksira", što je trebalo da napravi uvertiru za posetu Vučića Zagrebu, ističe "Jutarnji". 

Kako taj list saznaje, u ceo slučaj uključile su se i američke i ruske diplomate, koje su navodno Vučiću sugerisale da "spusti loptu na zemlju kako bi se izbegle nove napetosti". 

"Možda hože, možda neće"

"Kancelarija predsednice Republike ostaje pri stavu da u ovom prazničnom razdoblju, kada bi svi trebalo da budemo posvećeni svojim porodicama i najmilijima, ne komentariše političke teme. Za to će biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i praznici pravoslavnih vernika. Ako, ipak, političari žele da šalju poruke u vreme praznika, one bi trebalo da budu nekonfliktne i da doprinose međusobnom razumevanju i rešavanju otvorenih pitanja", poručeno je s Pantovčaka.

Grabar-Kitarović je najavila i da očekuje da će Aleksandar Vučić doći u Zagreb sledeće godine, ali nije govorila hoće li to biti u prvom delu godine, kako se do sada poručivalo s Pantovčaka. Ni 
Vučić takođe nije precizirao kada bi mogao da dođe u Zagreb i kaže "možda hoće, možda neće, ja sam uvek spreman", navodi list. 

"U svakom slučaju je iznenađenje da je baš sada tako istupio, što pokazuje da se još nisu stekli uslovi za posetu. Uostalom, uskoro će u Beogradu biti i izbori koji su vrlo važni za Vučićevu stranku, pa će očigledno biti potrebno da se pričeka na njegov dolazak", kaže za "Jutarnji" istaknuti hrvatski diplomata.

2024 © - Vesti online