Utorak 26.12.2017.
18:09
Vestionline, b92.net

Ambasada SAD "pere ruke" od izjave o "Dejtonu 2"

commons.wikimedia.org/Panonian
Da li je kritčno vreme za region?

- Ambasada SAD ne komentariše zakonodavne aktivnosti koje predlažu članovi Kongresa SAD. Sjedinjene Američke Države i dalje podržavaju Dejtonski ustav, Bosnu i Hercegovinu koja je suverena i nezavisna država sastavljena od dva enititeta, u kojoj žive tri konstitutivna naroda i koja garantira ljudska prava i zakonsku zaštitu svim svojim građanima - navodi se u odgovoru Ambasade SAD za portal Avaz.ba 

Kongresmen Majkl Tarner pisao je državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, pozivajući ga da bude domaćin "Dejtona 2". 

Kongresmen iz savezne države Ohajo se pre tri dana u Kongresu obratio i izjavio strah da je mir koji je uspostavljen mirovnim sporazumom u Dejtonu u opasnosti. 

Izjavio je kako je sada kritično vreme za region. 

- Sada je kritično vreme za region. Ove sedmice sam pisao državnom sekretaru Reksu Tilersonu, podstičući ga da bude domaćin Dejtonskog mirovnog sporazuma II. Sjedinjene Države imaju obavezu da vode i podržavajui mir koji smo stvorili 1995. - kazao je kongresmen Tarner i nastavio: 

- Dejtonski sporazum je zaustavio krvoproliće i stvorio okvir za dugotrajni mir u Bosni i Hercegovini. Kao gradonačelnik Dejtona svedočio sam da američka diplomatija može okupiti protivnike oko pregovaračkog stola. 

Kongresmenova izjava uzburkale je "duhove na Blakanu". 

Predsenik RS Milorad Dodik komentarišući kongresmena naveo je da on nije za to. 

Kako je rekao, on je za unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca. 

- Za mene je prihvatljiv okvirini i izvorni Dejton. BiH je daleko od funkcionisanja i to vidimo u zajedničkim institucijama. Znajući kako deluju ti kongresmeni, senatori u američkom sistemu, moguće da se radi o nečijem lobiranju. Mislim da nema potrebe za Dejtonom 2. Mi nismo za to. Mi smo za unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca - kazao je Dodik za regionalnu televiziju N1. 

Komentarišući ideju o "Dejtonu dva", predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je kazao da ne zna da li će biti Dejtona dva ili tri. 

- Mi odlučujemo o tome kakva će nam biti BiH - dodao je. 

- Budemo li se vezali za potrebe sveta, doživećemo sudbinu mnogih koji danas traže na različite načine svoju bezbednost u odlukama Saveta bezbednosti ili skupštine Ujedinjenih nacija - ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH. 

Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić izjavio je da je ideja o "Dejtonu dva" veoma interesantna i da je ne treba u startu odbaciti. 

- Govorim o Ustavu BiH. Sasvim sigurno, ako se nastavi dosadašnji međustranački odnos vladajućih političkih partija koji nas uglavnom vodi ka blokadama, sasvim sigurno da je takva ideja vrlo interesantna. Ne treba je odbaciti u startu - rekao je Zvizdić.

2024 © - Vesti online