Utorak 26.12.2017.
15:32
republika.rs, Vestionline

"Đilas je pohlepni predator koji ne bira sredstva!"

youtube.com/Nezavisne Dnevne Novine
Biljana Popović Ivković "oplela" po Draganu Đilasu

Tekst prenosimo u celosti:

Malo je falilo da ime Dragana Đilasa bude ostavljeno ad acta, kao jednog od poslednjih aktera žute ere. Neslavno ime iz prošlosti Srbije i njene prestonice koje je kao takvo trebalo da izbledi.

Međutim, po nekoj zakonitosti, svakim novim izborima javljaju se i recidivi prošlosti.

Đilasa zvali beli meda

Kad je bio mali zvali su ga beli meda. Navodno zbog bledog tena. Međutim, beli meda je izrastao u Belog Medveda na santi leda. Beli medved je eufemizam koji predstavlja nedodirljivu i zaštićenu osobu. Ali u stvarnosti, u pitanju je surovi predator sa vrha lanca ishrane sa kojim ni jedno ljudsko biće ne bi želelo da doživi bliski susret u njegovom prirodnom okruženju.

Da Đilasova veza sa belim medvedom nije ostala samo na nivou asocijacije u odnosu na njegov ten potvrdili su i njegovi brojni ispadi poput onih u periodu svoga vladanja gradom, kada je više nego burno reagovao prema kritici i suprotnom mišljenju, pa sve do skandaloznih izliva besa i netrpeljivosti  prema bivšoj supruzi i njenim roditeljima.

Nikolo Makijaveli je napisao: "Bolje je biti onaj od koga se strahuje, nego voljen, ukoliko ne možete biti oboje istovremeno". Da je Beli Medved živeo u Makijavelijevo vreme sigurno bi bacio svoju senku na Čezara Bordžiju i bio inspiracija za lik beskompromisnog vladara, iz istoimene knjige. Ne samo što se radi o nasilnom tipu koji dominaciju svog ega nameće tako što često unižava druge, a pogotovo slabije, već je reč io pohlepnom liku koji svoje ambicije zadovoljava ne birajući sredstva. A jedini kriterijum njegovog delovanja je svrsishodnost.

Demokratski apsolutista sa maskom apsolutnog demokrate je i multimilijarder koji se svog ogromnog bogatstva dočepao tako što je stavio šapu na reklamni prostor kako elektronskih tako i štampanih medija. Đilasov nagli uzlet i bogaćenje započinje 2004. godine njegovim učlanjenjem u DS.

Veliki je spisak njegovih firmi i sve su u duhu prestoničkog provincijalizma obeležene bombastičnim engleskim nazivima počev od Direct media, Spark Event Promotion, Big Print, Ovation, Multicom Group .... Beli Medved i njegovi saradnici verovatno zamišljaju da su na Menhetnu dok rukovode ovejšnima i promoušnima. Urbano, samo urbano. 

"Ponovo bi da podjarmi Beograd"

Ipak ovo bi sve ostalo u zoni prezira da se beogradski Čezare Bordžija nije namerio da ponovo zgrabi i podjarmi naš glavni grad. Ostaci žute elite i i ostali "krem" pokušavaju da se konsoliduju pred gradske izbore i da izbace neko ime koje bi ih zastupalo u njihovim daljim jalovim pokušajima da vrate Srbiju u prethodno stanje. Stanje žutice, razgradnje društva, pljačkanja države i brisanja njenog suvereniteta. U poslednje vreme lik Belog Medveda vaskrsnuo je u vidu kandidata za gradonačelnika ali i ujedinitelja, "lučonošu" nekoherentnog korpusa gubitničke političke margine.

Ova pseudoelita koja svoju političku platformu zasniva na iracionalnoj mržnji prema Vučiću i potcenjivački odnosu prema njegovim naporima da Srbiju postavi na svoje noge, kao i do sada, osim medijske magle ne može ništa drugo da ponudi svojim sugrađanima. U ovom slučaju, u nedostatku realnog proizvoda, tj. progresivne nacionalne i ekonomske politike potrebno je da se biračima ponudi neki surogat. U ovom slučaju magla, kako se u našem narodu kolokvijalno naziva nešto što ne predstavlja ništa. Bitno je da se ta magla što bolje upakuje i ponudi građanima kao spas za sve njihove probleme. 

Zgrčeni, Vuk u jagnjećoj koži i bahati Gangula

Od onih ličnih, životnih pa do onih globalnih problema, nije važno kojih, važno je iskrojiti javno mnjenje tako da ono percipira Vučića kao glavnog i jedinog krivca za sve moguće i nemoguće. U tom cilju medijski tajkun iz senke i njegova prateća struktura su jedino prihvatljivo i izvodljivo kadrovsko rešenje, budući da je svojim promoušnima, ovejšnima dokazao da je veoma sposoban paker i prodavac magle i na račun toga uspešan u zgrtanju ogromnog novca.

Toga je svestan i zgrčeni, bivši zaštitnik građana koji i dalje misli da je pobednik na prethodnim predsedničkim izborima, pa se sada šlepuje. Na ovu kompoziciju egoističnih profila prikačio se i Vuk u jagnjećoj koži. Svi oni zajedno sa bahatim Gangulom iz Nambije, uvodeći Belog Medveda u igru, pokušavaju da ožive nadu u povratak u nepovrato.

Srećom, Beograd nije santa leda.

2024 © - Vesti online