Utorak 26.12.2017.
10:22
Vestionline, Tanjug

"Ukrajina i Turska u EU? Ne mogu to da zamislim"

Epa/Christian Bruna
Zigmar Gabrijel

- Ne mogu da zamislim da bilo Turska bilo Ukrajina postanu članice EU u narednim godinama - kazao je Gabrijel u intervjuu za nemačku "Funke medija grupu", prenosi Tass.

Navodi se da se istovremeno Gabrijel založio za potragu za "alternativim oblicima bliže saradnje" s ovim zemljama, a po njegovom mišljenju, sporazum nalik onom koji Brisel nastoji da postigne sa Velikom Britanijom mogao bi da bude primer za takve odnose. 

- Ukoliko možemo da postignemo razuman sporazum koji će regulisati odnose s Evropom posle Bregzita, to bi mogao da bude model drugim zemljama: Ukrajini i Tursko - rekao je Gabrijel. 

On je, govoreći o razvoju odnosa sa Turskom, naveo da ne isključuje mogućnost da će na kraju biti moguće ostvariti "bliži oblik carinske unije". "Ali, ovo je nemoguće sve dok se situacija u Turskoj ne promeni", kazao je Gabrijel. 

Tass podseća da su odnosi Nemačke i Turske u poslednje vreme narušavani hapšenjima više od 50 nemačkih državljana koje su turske vlasti optužile za povezanost sa terorističkim organizacijama ili umešanost u pokušaj organizovanja državnog udara u Turskoj.

2022 © - Vesti online