Utorak 26.12.2017.
01:30
Vestionline, 24sata.hr

Može li telefon da sruši avion: Čemu služi "airplane mode"?

pixabay.com
Ne brinite, signal vašeg telefona ne može srušiti avion

Jeste li se ikada zapitali zašto stjuardese pri poletanju aviona traže da mobilne telefone prebacite na "airplane mode"? Neki tvrde da su to molbe pilota koji se boje da će signal telefona uticati na signale njihove navigacijske opreme.

- Nikad nije dokazano da se signal mobilnog telefona preklopio sa signalom navigacije na avionu. Ali, samo zato što se to nikad nije dogodilo, ne znači da neće - izjavio je jedan pilot za Business Insider.

Ipak, pravi razlog za postojanje "airplane mode" leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz vazduha mogli da poremete. To bi značilo da mobilni telefoni u vazduhu zapravo mogu "pokupiti" signale s više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo da zaguši mreže na tlu i uzrokuje "izbacivanje" s mreža.

Ipak, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za mobilne telefone u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfovanje i komuniciranje tokom letova, piše 24 sata.

2024 © - Vesti online