Petak 29.12.2017.
00:30
Vesti

Nema bekstva za bahate vozače

Tanjug
Počelo merenje prosečne brzine i na srpskim auto-putevima 

Vozači će odmah po napuštanju naplatne rampe na bloku za plaćanje moći da iščitaju svoju prosečnu briznu i vide da li su je prekoračili.

Ukoliko je u pitanju vozilo srpskih registarskih oznaka, vlasniku vozača će biti poslata na adresu mandatna kazna, a ukoliko je vozilo stranih registarskih oznaka, mandatna kazna će biti naplaćena na licu mesta.

- Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje, pa mogu odmah da znaju da li su prekršili zakon. Biće sankcionisani i vozači koji elektronski plaćaju putarinu. Njima će sistem očitavati srednju brzinu čim ih kamera snimi na naplatnoj rampi. Saobraćajna policija će te vozače odmah zaustavljati na naplatnoj rampi, ukoliko vozila nisu iz Srbiji, ili će im kazna stizati na kućnu adresu, ukoliko su vozila registrovan u Srbiji - kažu u Upravi saobraćajne policije.

Kako bi se sprečilo divljanje vozača po auto-putevima, MUP Srbije je pripremio ovaj projekat, kako ne bi došlo do situacije da neki vozači voze i preko 200 kilometara na sat na auto-putevima.

Povećati prosečne brzine

Kako navode mediji, postoji inicijativa Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture da se, zbog dobrog puta, maksimalna brzina podigne na 130 kilometara na sat, čime bi putnici u tranzitu uštedeli 22 minuta na prolasku kroz Srbiju.

- Policija neće koristiti radare, niti kamere, već postojeći sistem naplate putarina. Ako znamo tačno rastojanje između dve naplatne rampe, ako znamo kada je neko ušao, a kada izašao na nekoj naplatnoj rampi, mi ćemo lako izmeriti srednju brzinu tim vozilima - izjavio je za medije Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi da je krajnji cilj ove mere smanjenje broja stradalih na putevima.

Deonice

Ukoliko se vozi po propisima, tačno se zna koliko je vremena maksimalnom dozvoljenom brzinom potrebno da se stigne od tačke A do tačke B, na najfrekventnijim deonicama:
- Horgoš - Preševo (537 km): 4 sata, 16 minuta
- Naplatna rampa Vrčin - Naplatna rampa Niš (205 km): 1 sat, 42 minuta
- Naplatna rampa Vrčin - Naplatna rampa Preševo (359 km): 3 sata
- Šimanovci - Šid (85 km): 42 minuta
- Ljig - Preljina (40 km): 20 minuta

- Vest o postavljanju takozvane sekšen kontrol na srpskim auto-putevima se polako širi i među strancima, pošto je primetno da su počeli da smanjuju brzinu. Treba napomenuti i da za građane Srbije koji nemaju ovde prebivalište, odnosno naše dijasporce i dalje važe posebna pravila. Naime, kada dođu s vozilima stranih registarskih oznaka, treba da znaju da za njih zbog toga važi posebna procedura. U zavisnosti od visine prekoračenja brzine, oni će na licu mesta biti kažnjavani, a ako su veća prekoračenja u pitanju, biće odmah sprovedeni kod dežurnog prekršajnog sudije - naglašava Okanović.

Čitajte vodič i digitalno

Ceo vodič odmah vam je dostupan na VESTI DIGITAL, od 18. decembra.

Potrebno je samo da preuzmete aplikaciju na:

za apple: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!












 

2024 © - Vesti online