Ponedeljak 25.12.2017.
15:44
Vestionline

Mustafa: Ako ukinu Specijalni sud, UN bi ponovo uspostavio rezoluciju 1244

wikimedia.org
Isa Mustafa

 

- Američki zvaničnici bili su veoma jasni - ukoliko Kosovo ne preuzme odgovornost za osnivanje ovog suda i rešavanje svih krivičnih slučajeva, SAD neće imati ni jedan razlog da spreče Savet bezbednosti da ga osnuje - naveo je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

- Ukoliko bi se sud osnovao odlukom SB UN, to bi ojačalo ulogu Rusije i Kine, dok bi njegov mandat bio neograničen i prepušten volji zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova - dodao je on.

Prema njegovim ečima, to bi značilo intervenisanje SB UN i ponovno uspostavljanje rezolucije 1244.

Deo prištinskih vlasti pokušao je proteklih dana, uprkos upozorenjima ambasadora Kvinte, da u parlamentu izdejstvuje zakon o poništavanju odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, a na osnovu 43 potpisa poslanika.

Međutim, kako nije bilo kvoruma sednica parlamenta na tu temu je odložena do posle novogodišnjih praznika.

U međuvremenu, prištinski mediji su danas objavili da je Specijalno tužilaštvo spremnilo više od 60 optužnica protiv osoba za koje, kako se navodi, postoje dokazi da su tokom sukoba na KiM činilo krivična dela ratnog zločina, a medju prvooptuženima će se, izmedju ostalih, naći i brat aktuelnog premijera Daut Haradinaj.

Pod istragom istog tužilaštva su i predsednik Hašim Tači i njegov partijski kolega i predsednik parlamenta Kadri Veselji, s tim što eventualne optužnice protiv njih dvojice neće biti podignute u prvoj grupi optuženih.

2019 © - Vesti online