Ponedeljak 25.12.2017.
15:11
Radio Slobodna Evropa

Koga na Kosovu plaše optužnice za ratne zločine?

Tanjug
 

U međuvremenu, Skupština Kosova od subote je na zimskom odmoru do treće nedelje januara, saopštio je predsednik te institucije Kadri Veselji.

Predsedništvo Kosova je u petak uveče u dva navrata pokušalo da zakaže vanrednu sednicu na zahtev 43 poslanika vladajućih stranaka o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu. Međutim, zbog bojkota sastanka Predsedništva od strane opozicionih partija, Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, ali i Srpske liste, to se nije desilo.

Sve je ovo usledilo nakon što je Skupštini Kosova predata peticija u organizaciji ratnih veterana sa više od 15.000 potpisa, kojom se zahtevalo ukidanje suda ili izmena zakona. Veterani su mišljenja da sud ne treba suditi samo jednoj zajednici, u ovom slučaju albanskoj, već da treba suditi i ratnim zločinima na Kosovu koji su počinili Srbi.

Proces o ukidanju Suda razljutio je međunarodnu zajednicu na Kosovu. Od stranih ambasadora to veče je moglo da se čuje da je pred Kosovom najrizičnija noć od 1999. i da bi eventualna odluka predstavljala "nož u leđa".

Kosovski analitičar Imer Muškoljaj kaže da sva ova situacija nije za čuđenje uzimajući u obzir ponašanje rukovodioca kosovskih institucija u poslednje vreme naspram Specijalnog suda.

- Sve se ovo tiče samo ličnih interesa, pre svega predsednika zemlje, koji želi da na ovaj način izvrši pritisak kako bi se spasio moguće optužnice - kaže Muškoljaj.

Imer Muškoljaj ocenjuje da bi eventualna odluka Skupštine Kosova o ukidanju Specijalnog suda imala teške posledice na državu.

- Ne bih se čudio da se od nas potom odustane i da se unazadimo. Slažem se sa izjavom američkog ambasadora da bi ovo bilo "nož u leđa" ne samo međunarodnim prijateljima, nego i samom Kosovu - ističe Muškoljaj.

2024 © - Vesti online